Političaru iz Hrvatske smanjena kazna za silovanje jer je “odlikovani branitelj”

Visoki kazneni sud u Hrvatskoj smanjio je kaznu za silovanje bivšem HDZ-ovom načelniku općinje Lasinja Željku Prigorcu zbog toga što je odlikovani branitelj.

On je osuđen zbog silovanja mještanke, odnosno da je upotrebom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos i time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem. Za to je dobio dvije godine zatvora, međutim hrvatski portal Index je u posjedu presude u kojoj stoji da se djelimično prihvata žalba optuženog Prigorca i da se prvostepena presuda preinačuje u kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci.

Oni su uvažili to da mu nije uzeto u obzir da je odlikovani branitelj kao olakšavajuća okolnost.

“S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelu, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom (kritičnost prema počinjenom kaznenom dijelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao (odlikovani sudionik Domovinskog rata)”, navodi Visoki kazneni sud u presudi.

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom djelu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje djela ne može tumačiti kao otegotna okolnost jer je poricanje djela njegovo zakonsko pravo. Pa se Sud ponovno vraća na njegov braniteljski status.

“Također je nesporno da je prvostupanjski sud u kontekstu odredbe članka 47. KZ/11 propusti o okviru prijašnjeg počiniteljevog života olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan, koja okolnost je izrijekom i naznačena u optuženikovim osobnim podacima u izreci presude.”

Visoki kazneni sud je tako, premda nije prihvatio dio Prigorčeve žalbe u kojem traži ponovno suđenje.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI