Politika u zdravstvu Republike Srpske (prvi dio)

„Vrši se ogroman pritisak na doktore da napuste Strukovni sindikat doktora medicine. Ista situacija je i sa medicinskim sestrama i tehničarima od kojih se traži da napuste Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. „ Ovo za Gerila info tvrde zaposleni i u banjalučkom Domu zdravlja ali i na Univerzitetskom -kliničkom centru Republike Srpske. Strukovni sindikat doktora medicine konstantno nekoliko godina upozorava na loše stanje u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Izvori našeg portala uvjeravaju da je Strukovni sindikat doktora medicine u posljednjih mjesec dana napustilo dvadeset doktora, uglavnom sa UKC Banja Luka. Tvrde da se to čini zbog velikog pritiska rukovodstva UKC a da je najuže rukovodstvo najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj na sebe preuzelo sve odluke i kada je zapošljavanje na UKC u pitanju. Tu prstom, uglavnom upiru u Nenada Stevandića koji je od jula prošle godine zamjenik generalnog direktora UKC RS.

Nenad Stevandić je nakon napuštanja SDS-a osnovao stranku Ujedinjena Srpska i postao dio vladajuće većine u Republici Srpskoj. Nakon toga postaje zamjenik generalnog direktora UKC Republike Srpske. Stevandić je i do imenovanja za zamjenika generalnog direktora radio na UKC, na Klinici za bolesti uha grla i nosa, ali zamjenik direktora postaje tek nakon napuštanja SDS-a odnosno prelaska u vlast sa novooformljenom Ujedinjenom Srpskom.

foto: buka

Nenad Stevandić nije jedini koji je promjenom politike profitirao na radnom mjestu, makar poziciono. Prelaskom iz NDP-a u Ujedinjenu Srpsku banjalučki odbornik Vladimir Mirošljević postaje načelnik Klinike za dječije bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Mirošljević je i prije prelaska u Ujedinjenu Srpsku bio ugledan banjalučki pedijatar i radio na UKC RS ali je tek promjenom političkog dresa napredovao do načelnika klinike.

 

U Ujedinjenoj Srpskoj tvrde da ni oni ni njihov predsjednik Nenad Stevandić nemaju apsolutno nikakav uticaj kada je u pitanju zapošljavanje i imenovanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske.

 

„Ujedinjena Srpska je najmlađa politička partija sa najvećim potencijalom rasta ali u UKC uglavnom rade  naši članovi i stručnjaci koji su tu radili i prije nego je stranka osnovana. Njihova imena iz profesinalnih razloga mi ne navodimo jer se oni sami po svojoj volji oglašavaju i identifikuju. A Vaš pokušaj da ih obilježite i  targetirate pobrojavanjem smatramo nekorektnim i neprofesionalnim jer naši članovi ne nose trake oko rukava niti će prihvatiti da im ih Vi stavite. Zdravstveni sektor je osjetljivo područje gdje je svako podmetanje ili politikanstvo velika šteta za pacijente koji su  najveća briga svih naših članova medicinske struke.“-piše između ostalog u odgovoru našem portalu iz stranke Ujedinjena Srpska.

U ovoj stranci, zanimljivo, u istom odgovoru na sebe preuzimaju zasluge redovnog uplaćivanja doprinosa zaposlenima u posljednjih četrnaest mjeseci, slanja kadrova na edukaciju u inostranstvo kao i riješavanje nekih infrastrukturnih projekata na UKC Republike Srpske.

 

„Pošto Vi niste primjetili a moramo Vam naglasiti da je od kada je predsjednik Ujedinjene Srpske u Upravi UKC na mjestu zamjenika  direktora, da se u zadnjih 14 mjeseci uplaćuju doprinosi koji nisu uplaćivani preko 4 godine a kojom je prilikom u budžete fonda zdravstva i PIO uplaćeno oko 28 000 000 KM što se u istoriji UKC nije desilo. Zato preuzimamo zasluge što su nam zaposleni u UKC osigurani, što je u toku edukacija na najboljim klinikama AKH u  Beču , KC Ljubljana i KC Srbije uz dolazak najpriznatijih stručnjaka koji sada operišu i rade u UKC Banjaluka. Preseljenje i riješavanje saobraćajnog pristupa na Paprikovcu smo takodje pokrenuli i ubrzali i u toku su završni radovi. Takodje nam je čast reći da se na Upravi UKC  skoro donijela odluka da se radnicima UKC povećaju primanja i uplate sredstva za prevoz čime će povećanje plate u UKC iznositi od 10 % za nekvalifikovane radnike sa najmanjim primanjima do nekoliko procenata za najobrazovanije kadrove i da se to takođe prvi put dešava u zadnjoj deceniji.“- hvale se u Ujedinjenoj Srpskoj svojim direktnim uticajem na poboljšanje stanja u UKC RS.

 

Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske, inače, vrlo rijetko raspisuje konkurse za prijem u radni odnos doktora i medicinskih sestara-tehničara. To im je, istina, omogućeno važećim zakonskim propisima koji ustanove sa većinski državnim kapitalom ne obavezuje raspisivanjem konkursa za prijem novih radnika.

UKC RS je posljednji konkurs za prijem doktora raspisao 01.11.2016 godine a za prijem u radni odnos novih medicinskih sestara-tehničara 18.09.2016 godine.

Klinički centar RS u 2017. godini nije primio u radni odnos ni jednog doktora a od 2013-te zaposlena su 84 nova doktora.

UKC RS, zanimljivo, ima poseban odnos i prema instituciji volonterizma. Volontiranje doktora ova zdravstvena ustanova realizuje posredstvom nevladine organizacije Omladinskog komunikativnog centra. UKC RS sa OKC ima zaključen sporazum.

OKC, dakle, raspisuje konkurse za volontiranje na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

U Omladinskom komunikativnom centru su nam odgovorili da je cilj memoranduma koji imaju sa UKC RS sticanje prakse za studente i svršene studente. memorandum o saradnji UKC RS i OKC je potpisan u martu 2016 godine a UKC RS nema obavezu da volontere primi u radni odnos.

Na UKC RS trenutno volontira jedanaest doktora medicine. Volontiranje u ovoj zdravstvenoj ustanovi donijeće im jedan bod na eventualnom konkursu koji raspiše UKC RS. UKC RS ne priznaje volontiranje u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj prilikom konkurisanja za posao u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

REDAKCIJA GERILA.info

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI