INFORARAD SAZNAJE: Sastanak Nurkić-Vujošević do kraja sedmice

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Jusuf Nurkić, centar Portland Trail Blazersa i Duško Vujošević, selektor Košarkaške reprezentacije BiH, u narednih nekoliko dana održaće sastanak, navjerovatnije do kraja ove sedmice, kada Nurkić treba da doputuje u Bosnu i Hercegovinu, saznaje InfoRadar iz pouzdanih izvora.

Prema našim potvrđenim saznanjima, Nurkić, koji od 1. jula postaje organičeno slobodni agent u NBA te očekuje ugovor koji se mjeri desetinama miliona dolara, već je određeno vrijeme u kontaktu sa Vujoševićem, koji je uspostavljen nakon obostrano iskazane želje.

No, zbog strogih pravila i propozicija koje su propisane u najjačkoj košarkaškoj ligi svijeta za igrače koji postaju slobodni agenti (UFA) i ograničeno slobodni ganenti (RFA) Nurkić ovoga trenutka, za dvije junske kvalifikacijske utakmice protiv Francuske i Belgije, neće biti u mogućnosti da se priključi kolegama.

No, prema našim pouzdanim saznanjima, on će reprezentaciji na raspolaganju biti već u septembru, kada će kvalifikacije biti nastavljene, jer je prvi puta u posljednje četiri godine u potpunosti zdrav i u optimalnoj fizičkoj spremi.

Iz izvora bliskih najboljem košarkašu kojeg ova država trenutno ima saznali smo da Nurkić, uprkos mnogim problemima što ih je imao sa određenim kriminaliziranim strukturama KS BiH koje su ga pokušale u prošlosti konpromitirati, ima neskrivenu želju da postane predvodnik nove, talantirane generacije bh. košarkaša.

S tim u vezi su i saznanja da će on, sasvim izvjesno, Vujoševiću biti na raspolaganju u devetom mjesecu.

Inače, prema projekcijama vodećih američkih analitičara i medija i svim relevantnim statistikama, Jusuf Nurkić već je ušao među top 10 centara u NBA, a kada je u pitanju defanzivni segment igre i zaštita obruča, on je među 10 najboljih igrača lige općenito.

Mogo je timova zainteresirano za Nurkove usluge, među njima i slavni LA Lakersi, čiji su navijači već počeli praviti planove za budućnost ove franšize i napad na prsten. Prema tim željama, prvu petorku Lakersa bi činili Lonzo Ball, Kawhi Leonard, LeBron James, Paul George – i Jusuf Nurkić!

Iako je, istina, teško očekivati da će tim iz Kalifornije uspjeti da dovede sve ove zvijezde, i da općenito ima prostora u salary capu za sve atronomske plate koje bi ovi elitni košarkaši imali, sama činjenica da se Nurkićevo ime dovodi u kontekst sa najvećim i najboljim košarkašima svijeta dovoljno govori

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI