Pomoć ili predizborna ujdurma: Zbog Dodikovih 100 maraka RS se podijelila na dva tabora

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, najavio je jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima, a to će budžet Srpske koštati oko 50 miliona KM. Za pristalice vladajuće stranke to je briga za malog čovjeka, a za opozicionare i analitičare obična predizborna ujdurma.

Iz PDP je saopšteno da najavljeno predizborno dijeljenje pomoći od po 100 KM nije ništa drugo nego, kako kažu, bezočan pokušaj kupovine naklonosti birača pred izbore narodnim novcem.

– Ova najava na najbolji način oslikava moto vladavine SNSD: „Nama narodne milijarde, a narodu pred glasanje mrvice“ – tvrde u ovoj opozicionoj stranci.

Kupovina glasova

Da se radi o kupovini glasova narodnim novcem saglasan je i analitičar dr Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

– Očigledno, Dodik je preuzeo Vučićev model predizbornog djelovanja. Za to je dobio priliku, jer su se, zbog inflacije, ogromni viškovi novca slili u budžete, pa i u budžet Republike Srpske – kaže Papić za Srpskainfo.

On pojašnjava da su to u stvari pare građana, novac oduzet od naroda, koji je, upravo zbog inflacije, sve siromašniji.

– I sada tim novcem kupovati glasačko tijelo, to nije ni moralno, ni politički korektno – kaže Papić.

Dodaje da se mnogi vjerovatno raduju tom novcu, po principu daj šta daš, kad već nema sistemskih rješenja, koja bi mogla trajnije uticati na životni standard građana.

Kad se već građanima na ovakav način daje njihov novac bili bi dobro, navodi Papić, da se on bar usmjeri kako treba. Ako se već ide na jednokratnu pomoć, nju bi trebalo dodjeljivati selektivno, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Šta znači dati svakom mladom čovjeku po 100 maraka? Zar je jednako ugrožen mladić od 25 godina koji živi u tajkunskoj vili i kojem 100 maraka nije ni za kafu, i njegov vršnjak, koji skoro ni ne živi, jer nema od čega – pita dr Žarko Papić.

Nema se šta čekati

Ekonomista Damir Miljević je odbio da komentariše Dodikovu najavu dodjele pomoći iz budžeta.

– Takve stvari ne želim da komentarišem, nije vrijedno da progovorim makar i riječ o tome – poručio je Miljević.

Ekonomista i diplomata Draško Aćimović, međutim, smatra da je dobro što će građani dobiti makar i minimalnu i jednokratnu pomoć, ali da tih famoznih 100 maraka treba podijeliti – odmah.

– Dobro je da građani dobiju bar nešto, makar i jednokratno, jer novca u budžetima ima. Tih 100 maraka treba podijeliti već sada, u maju, a ne recimo 20. septembra, kada ne bi bilo nimalo teško pogoditi šta je cilj tog “čašćavanja” građana – poručuje Aćimović.

On, međutim dodaje da bi mnogo bolje bilo da se višak novca u budžetu iskoristi za neke trajnije mjere, kako bi se ublažilo siromaštvo.

– Još ranije sam predlagao da se penzioneri, u zavisnosti od visine penzija, potpuno ili djelimično oslobode od plaćanja računa za komunalne usluge i da to bude trajno – poručio je Aćimović.

Podsjeća da neki penzioneri za režije potroše skoro trećinu svoje penzije.

– Zamislite šta bi njima značilo kada bi bili oslobođeni te brige, a to za budžet ne bi bio prevelik trošak – smatra Aćimović.

Izvor: Srpskainfo

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI