PORODICE TRI POGINULE DJEVOJKE OD 2015. GODINE ČEKAJU PRAVDU: U tužilaštvu tišina, vozač autobusa na slobodi

Mnogo toga upućuje na nepravilnosti i nemar u radu tužilaštva, mada se mogu čuti mišljenja i da, budući da su već prošle gotovo četiri godine, pojedine strukture svjesno optruiraju cijeli slučaj

(Inforadar.ba)

Iako su prošle gotovo četiri godine od stravične nesreće koja se desila u mjestu Dučela na putu Foča – Šćepan polje, kada se autobus Centrotransa iz Istočnog Sarajeva survao u provaliju i tako u smrt odveo dvadesetogodišnjakinje Marijanu Medojević, Aminu Abdić i Draganu Gluhović, nadležno tužilaštvo iz Trebinja još nije podiglo optužnicu.

Cijela BiH i Crna Gora su tugovale tog 12. januara 2015. godine kada je objavljena vijest da su tri djevojke smrtno stradale a 13 lica povrijeđeno nakon što je autobus skliznuo s puta vozeći od Foče prema Crnoj Gori.

Podgoričanka Marijana Medojević se vraćala s momkom sa skijanja iz Francuske, njena sugrađanka Amina Abdić u autobusu je bila u društvu sestre u čijem je krilu i zaspala, a i Dragani Gluhović sa Pala će to biti posljednja vožnja.

TUŽILAŠTVO REAGOVALO NAKON TRI I PO GODINE

Šokirani roditelji poginulih djevojaka došli su za nekoliko sati na mjesto nesreće, gledali izvlačenje tijela i dali izjave policiji. Do danas – nisu dobili nikakav zvaničan izvještaj o nesreći, niti obdukcijske nalaze, iako im je to obećano.

Mnogo toga upućuje na nepravilnosti i nemar u radu tužilaštva, mada se mogu čuti mišljenja i da, budući da su već prošle gotovo četiri godine, pojedine strukture svjesno optruiraju cijeli slučaj.

Refadija Abdić, majka nastradale Amine, kaže da je četiri mjeseca nakon nesreće otišla u Trebinje da pogleda obdukcijski nalaz i da su joj tada, kako kaže, kazali da je vještačenje u toku i da će joj taj isti nalaz poslati mailom, što nikada nije urađeno.

„Za mene je sve to prebolno. Nakon tri godine sam u medijima potražila informaciju o presudi po službenoj dužnosti i kad nisam našla ništa, nazvala sam tužiteljicu Slobodanku Gačinović s pitanjem je li bila presuda. Rekla je da je istragu proširila i na preduzeće, te da nije bila zadovoljna prvim vještačenjem i tražila je novo“, kazala je za Inforadar majka nastradale Amine.

Tek nakon ovog poziva uslijedila je reakcija tužilaštva u Trebinju. Gotovo tri i po godine nakon nesreće roditelji Abdić i Medojević su pozvani da daju izjave.

„Jasno da je to trebala uraditi puno ranije. Ipak naše izjave ne znače ništa u toj fazi postupka kada nema ni nalaza vještaka. Tražimo po zakonu da država BiH sprovede ono što je dužna nezavisno od nas. Nećemo mi suditi vozaču. Postoje važeći propisi koji kažu da je odgovorna osoba dužna procijeniti bezbjedonosnu situaciju za put. Pa ako je vremenske prilike bile toliko loše, obustaviti vožnju. Putnici su njemu toliko vjerovali da su zaspali“, kazala je Abdić.

BEZ IKAKVE ODGOVORNOSTI

Magistralni put Foča-Šćepan Polje, koji povezuje dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu, na krivini u kojoj se nesreća dogodila širok je svega četiri metra, a u noći nesreće padao je snijeg uz olujni vjetar.

Radovan Gluhović, otac poginule Dragane je očajan. Ne razumije kako niko ne odgovara za nestanak tri mlada života. Istovremeno, vozač autobusa i dalje je na slobodi.

„Ništa od njih nisam dobio, nikakav nalaz, papir. Sin je zvao Foču, Trebinje… Ali ništa. Pročitao sam u medijima da se vozač autobusa zove Ratko Višnjevac. Stavio sam njegovo ime na nadgrobni spomenik moje kćeri i broj autobusa i mjesto i vrijeme kada su stradale… I danas to stoji i stajat će vjekovima“, govori očajni otac.

Dragan Medojević, Marijanin otac, također ukazuje na potpunu šutnju „organa gonjenja“, iako je tražio krivičnu odgovornost vozača i u ime porodice.

Inforadar je proteklih dana kontaktirao Okružno tužilaštvo u Trebinju s upitom o razlozima ovolikog odugovlačenja postupka, ali smo ostali bez odgovora. Tužiteljica Gačinović, prema kazivanju njenih kolega, posljednjih nedjelja je na godišnjem odmoru.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI