BANJALUKA: Pucnji na Ferhadiju, privedena dva muškarca

A.Šu.

Jedan muškarac je u četvrtak u 2.45 ujutro iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca na džamiju Ferhadiju u Banjoj Luci, saopćeno je iz Muftijstva banjalučkog. Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju.

Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela. Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin za koji navode da se može okarakterisati “kao teroristički”, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama.

Iz Mufijstva banjalučkog su saopćili da od nadležnih institucija očekuju da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

„Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora – posebno sa područja Republike Srpske – očekujemo javnu osudu ovog čina. Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh“, stoji u saopćenju Mufijstva banjalučkog.

Imam Ferhadije Mersudin ef. Hodžić navodi da je nakon ovog incidenta više od sat davao izjavu u MUP-u.

“Nemamo nikakvih daljih saznanja, sve se desilo sa srijede na četvrtak, odnosno u četvrtak ujutro, i ne znamo ništa dalje. Ono što znamo je da su pucali ispred kafića Gepard, koji se nalazi preko puta Ferhadije“, rekao je ef. Hodžić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopćilo je da su u jučerašnjem incidentu u blizini banjalučke Ferhadije učestvovale dvije osobe u alkoholiziranom stanju i da pucnjevi nisu bili usmjereni prema objektu vjerske zajednice.

“Obje osobe su lišene slobode i pod nadzorom tužioca se prikupljaju sve informacije. Bit će procesuirani”, kazao  je glasnogovornik MUP-a RS.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI