Porodice žrtava zločina u Ahmićima: I nakon 25 godina teško je u miru zaspati

Akcija HVO-a “48 sati pepela i krvi” odnijela je 116 života civila, među kojima i 32 žene te 11 maloljetnika.

Danas su u Ahmićima, umjesto krvi i pepela, 25 godina poslije, kao i svake prethodne godine, osvanule poruke da se zločin ne smije zaboraviti, a porodice, prijatelji i komšije, proučile su molitve za duše ubijenih.

Mještanin Ahmića Hazrudin Bilić je za Klix.ba kazao kako pravda u Ahmićima nije i neće biti zadovoljena sve dok se ne pronađe još 29 osoba za kojim tragaju već 25 godina.

“Mi svake godine očekujemo da će nam naše komšije reći gdje se nalaze članovi naših porodica, ali još uvijek tragamo za našim ubijenim”, kazao je Bilić.

Ćazim Durmić danas je stajao pored mezara svog daidže, dok za tijelom daidžinice još uvijek tragaju.

“Pravda nije zadovoljena nigdje u Bosni i Hercegovini. Daidža mi je identifikovan, ali dajdžinica još nije i nakon 25 godina. Oni su napravili džamiju u Donjim Ahmićima. Komšije znaju gdje se nalaze tijela naših ubijenih, ali nas vjera uči na suživot i nama je živjeti s njima dok oni žive s tom tajnom. Mi nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo, ponosan sam što sam bio u Armiji BiH koja nije pravila zločine”, kazao je Ćazim Durmić.

Abdulah Haskić danas je stajao pored mezara svoje majke Emine i oca Smaje koji su ubijeni 16. aprila. Dok se zločin događao u njegovom dvorištu, on je bio na prvoj liniji boreći se za svoju državu. I 25 godina poslije, Haskić teško zaspi.

“Nikada nemam mirnog sna, nikada nisam rekao kao drugi ljudi. Uvijek učim, molim se Bogu za njihove duše. Pravda koju svi očekujemo, nikada nije i neće biti zadovoljena. Svi mi imamo osjećaj da će zločince još i nagraditi. Jednostavno, teško je živjeti s ovakvom prošlošću”, kazao je Haskić.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Nakon vjerskog programa na Šehidskom mezarju u Starom Vitezu, kod džamije u Donjim Ahmićima predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Program je nastavljen u džamiji u Gornjim Ahmićima, a završit će polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Donjim Ahmićima i izložbom fotografija o zločinu u Ahmićima.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI