Predsjednik CG Đukanović: Cilj je članstvo u EU

Pobjednik predsjedničkih izbora i novi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je ispunjeno obećanje i ostvarena vrijedna izborna pobjeda u korist evropske budućnosti Crne Gore.

“Ovaj izborni rezultat razumijem kao potvrdu čvrste riješenosti Crne Gore da nastavi evropskim putem, da nastavi putem evropskog kvaliteta života za sve građane i da nastavi putem koji će nas dovesti do punopravnog članstva u Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Đukanović u pobjedničkom govoru pred pristalicama u staroj zgradi Vlade u Podgorici.

Ranije je objavljeno da je lider Demokratske partije socijalista (DPS) osvojio oko 54 odsto glasova. Đukanović je naglasio da je tražio podršku da se napravi završni korak nakon dvadesetogodišnjeg hoda na putu ka evropskom sistemu vrijednosti.

“Dobili smo i ubijeđen sam da nećemo iznevjeriti očekivanja građana da ćemo u narednih pet godina taj korak napraviti i da ćemo dostići sve one rezultate koje smo planirali u tom periodu”, istakao je novi crnogorski predsjednik.

Milo Đukanović se zahvalio partijskoj infrastrukturi i koalicionim partnerima riječima: “Zajedno smo poslali poruku svim u Crnoj Gori i izvan Crne Gore da smo mi nepobjediva koalicija”.

Obraćajući se liderima opozicije, Đukanović je rekao da je izborni rezultat toliko ubjedljiv i toliko nadmoćan da je “ovo prava prilika da preispitate ono što su vaša vrlo istrajna politička stanovišta”.

“Da shvatite da se ne može ništa napraviti prkoseći demokratskoj volji građana Crne Gore, da se ne može ništa napraviti sistematskim negiranjem i dobrih ostvarenja do kojih je Crna Gora došla tokom prethodne dvije decenije. Što se nas tiče – ruka je ispružena. Želimo da objedinimo crnogorske političke i ukupne društvene potencijale, da pokušamo da zajedno radimo na rješavanju svih izazova sa kojima se Crna Gora već danas suočava”, poručio je Milo Đukanović.

Ovo će biti drugi predsjednički mandat predsjednika DPS-a, koji je bio na čelu Crne Gore od 1998. do 2002. godine, kada je pobijedio Momira Bulatovića, tadašnjeg favorita Slobodana Miloševića.​

 

Slobodna Evropa

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI