POTICAJI FONDA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Bratu generalnog sekretara Irfana Čengića isplaćeno blizu 250.000 maraka!

Žurnal.info
Piše: Azra Omerović

CHB d.o.o. pruža usluge kombi prevoza, rent a car, i organizaciju svih vrsta prevoza. Kukuriku media je marketing agencija čiji tim čine mlade osobe koje imaju iskustvo u marketingu i odnosima sa javnošću. Na našoj stranici možete napraviti paket usluga koje su vam potrebne kako biste imali kvalitetan marketing, jer ko rano rani dobar marketing grabi”, stoji u opisu djelatnosti firme CHB.

U nedavnom promotivnom tekstu na portalu Klix.ba iz ove firme naveli su da im je značajnu podršku dao Fond za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom kako bi se sve radne prostorije i sredstva za rad prilagodili osobama sa invaliditetom, te osigurali kratkoročni poticaji za održivost poslovanja društva koje ima status Zaštitne radionice za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Žurnal otkriva kako je ova firma dobila podršku Fonda od skoro četvrt miliona maraka!

Ko rano rani dobre poticaje grabi

Firma CHB d.o.o iz Sarajeva osnovana je 24.3.2017 . godine. Osnivač firme je Tarik Čengić, brat generalnog sekretara SDP BiH Irfana Čengića.

Šest mjeseci kasnije 27.9.2017. godine CHB konkuriše na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti, razvoja privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica, te programa profesionalne rehabilitacije u 2017. godini.

Na dodjelu sredstva nisu dugo čekali.  Jedan od članova Komisije koja je odlučivala o dodjeli poticaja Fonda bio je Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP-a BiH.

Prvog decembra 2017. godine Fond dodjeljuje oko 250.000 maraka firmi CHB d.o.o iz Sarajeva.

– Za finansiranje/sufinansiranje programa za održavanje postojeće razine zaposlenosti osoba ova firma dobila je 16.000 maraka.
– Za finansiranje/sufinansiranje programa za razvoj privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i zaštitnih radionica CHB je dobila 29.000 maraka.

-To nije bilo dovoljno, pa je firmi CHB isplaćeno dodatnih 201.600 maraka novčanog stimulansa za novo zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U kvalitet rada firme svog brata uvjerio se lično i Irfan Čengić. Generalni sekretar SDP-a angažovao je ovu firmu da mu radi lični brending. Na listi klijenata CHB-a nije samo generalni sekretar SDP-a. I potpredsjednica SDP-a Lana Prlić odlučila je da njen lični brendig radi upravo ova firma.

A kako iz ove firme navode njihovi partneri “u svom iscrpnom poslu ne nalaze dovoljno vremena za važan zadatak – da svoje velike priče podijele sa drugima. Sve, pa i najljepše priče, padaju u zaborav ako se ne pričaju, ne šire i ne dijele. Kukuriku je tu da bi pomogao svojim partnerima da ispričaju i podijele svoje priče.”

Nakon što su se za ovu firmu odlučili potpredsjednica i sekretar stranke, da ne bi pali u zaborav i Socijaldemokratska partija BiH (SDP) angažovala je upravo ovu firmu da podijele njihovu priču.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI