POTICAJI FONDA ZA ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM: Više od 100.000 maraka isplaćeno firmi Nedžada Ajnadžića!

Žurnal.info
Piše: Azra Omerović

Načelnik ”najvrijednije” općine u BiH, Nedžad Ajnadžić osim što svečano otvara trotoare “za ljude koji hodaju u kolicima po gradu Sarajevu”, otvara i firme koje, između ostalog, proizvode “eksluzivne” salvete i zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Međutim, platu im Ajnadžić ne isplaćuje iz budžeta svoje firme već iz budžeta Federacije BiH.

Firma Ajnex d.o.o. Sarajevo bavi se veleprodajom i proizvodnjom. Ujedno smo i privredno društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ajnex d.o.o. je generalni zastupnik Švedskog brenda Duni za područje BiH od osnivanja 2003. godine. U pitanju je papirna i plastična konfekcija. U ponudi su: ekskluzivne papirne salvete u širokom spektru boja i dezena, stolnjaci, nadstolnjaci, banketne rolne, stolne zavjese (jednobojne i dekorativne), podmetači, ketering oprema, svijeće i svijećnjaci. Od 2015. godine Ajnex započinje i sa vlastitom proizvodnjom. U ponudi imamo sljedeće artikle: jednoslojne papirne salvete izrađene od 100% celuloze (bijele, vanilija i crvene), jumbo ubruse i medicinske rolne u različitim dimenzijama, te aluminijsku i PVC (prehrambenu) foliju za domaćinstvo”, navedno je na web stranici ove firme.

U protekle tri godine ova firma od Fonda dobila je više od 100.000 maraka budžetskog novca “za programe održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom”. Prema sudskom registru vlasnik ove firme je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar.

 

Početkom marta 2017. godine Fond je raspisao prvi javni poziv  za dodjelu sredstava za “finansiranje i sufinansiranje programa održavanja postojećeg nivoa zaposlenosti osoba sa invaliditetom”. Za sredstva je aplicirala i firma Ajnex d.o.o iz Sarajeva. Od traženih 50.000 KM ova firma je od Fonda dobila 30.300 KM.

Direktor Fonda je Ahmet Baljić, kadar SDA. Baljić je rođak Mirsada Ćatića, bivšeg savjetnika Bakira Izetbegovića. Prema navodima izvora Žurnala iz fonda, direktorsko mjesto Baljić je dobio na osnovu prijateljskih relacija Mirsada Ćatića sa bivšim SDP-ovim premijerom FBiH Nerminom Nikšićem o čemu je Žurnal ranije opširno pisao.

S obzirom da je u periodu izbora direktora (početak 2015. godine) SDA osvojila vlast, dogovoreno je da Baljić bude izabran za direktora  Fonda, a za protuuslugu Nerin Dizdar (SDP) biće postavljen za savjetnika.

Slučajno ili ne, Komisiju za vrednovanje programa po Javnom pozivu za 2017. godinu činili su Mirsad Muftić, Nerin Dizdar i Nejra Šabić, supruga direktora FTV Džemala Šabića.
Na drugom javnom pozivu iz septembra 2017. godine, Ajnex je, po istom osnovu, dobio 20.400 KM. I u 2015. godini firma Ajnex je dobila 51.871 KM od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Na javnom pozivu iz 2016. godine firma Ajnex je također dobila sredstva, ali bez navedenog iznosa.

Pored toga ova firma je u periodu od 2011. do 2014. godine također dobijala novčane stimulanse od Fonda.

Međutim, Ajnadžić nije jedini kadar SDA koji redovno prima novčane stimulanse od Fonda. Novac od Fonda dobijale su i firme kadrova SDP-a, kao i firme koje su u prethodnim godinama nenamjenski trošile sredstva o čemu će Žurnal uskoro opširnije pisati.

U međuvremenu, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je polovinom aprila ove godine novi javni poziv za dodjelu novčanog stimulansa za nova zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ovaj put u vrijednosti od šest miliona maraka!

(zurnal.info)

Pročitajte više tekstova sa po

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI