POTVRĐENO PISANJE INFORADARA: Abdulah Skaka 23. decembra imenovan za novog bh. ambasadora u Kataru

Sa Skakom u paketu, odnosno nešto ranije, kao nova ambasadorica u Parizu imenovana je i SNSD-ovka Bojana Kondić Panić, inače dosadašnja savjetnica načelnika Dodikovih rodnih Laktaša, što je Izetbegovićev ustupak prema lideru SNSD-a

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, imenovan je na sjednici Predsjedništva BiH 23. decembra za novog ambasadora naše zemlje u Kataru, nakon što je to pokušano na nekoliko prethodnih sjednica.

To bi bilo u najkraćem.

Međutim, sve je izvedeno na način da član Predsjedništva Milorad Dodik, koji je upravo “u procesu disolucije”, ne glasa za njega, ali da Skaka ipak bude imenovan.

Za Skakino postavljenje, naime, glasali su Šefik Džaferović, koji ga je i predložio, te Željko Komšić. Budući da Dodik nije glasao za Skaku, ali da u roku od 72 sata nije potegao vitalni nacionalni interes, Skaka je prema Članu 42 Pravilnika o radu Predsjedništva BiH automatski postao novi bh. ambasador jučer, 26. decembra.

Foto: Faksimil dokumenta o Skakinom imenovanju

Saznajemo da je dosadašnji ambasador Haris Lukovac usmeno obaviješten da će biti razriješen dužnosti do 31. decembra, čime su i formalno stečeni uslovi za Skakino postavljenje.

On bi novi bh. ambasador u Kataru trebalo da postane u naredna tri mjeseca, nakon što prođe diplomatsku obuku, ali i dobije agremane države-domaćina.

Podsjećamo, Indoradar je je 27. jula ove godine objavio vijest koju su prenijeli gotovo svi domaći i mnogi regionalni mediji o tome da Skaka, pomalo neočekivano a za dio javnosti i šokantno, treba da bude imenovan za novog ambasadora u Kataru (slijedi link: https://inforadar.ba/novi-bh-ambasador-u-kataru-njegova-ekselencija-abdulah-skaka/)

Na ambasadorsku dužnost jer trebalo da stupi 1. oktobra, ali je sve prolongirano zbog duboke političke krize u zemlji.

Prethodno je dosadašnji ambasador u Kataru Haris Lukovac dvije godine prije okončanja mandata demonstrativno podnio ostavku i vratio se u Sarajevo iz protesta zbog “nerazumnih odluka ministrice vanjskih poslova Bisere Turković”.

Novu poziciju za nekadašnjeg gradonačenika Sarajeva, kako saznajemo, Skaki je “završio” stranački šef Bakir Izetbegović, nakon što je proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Grada Sarajeva koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju, „Asim sredio“ (Asim Sarajlić, zvaničnik SDA, op.a.).

Sa Skakom u paketu, odnosno nešto ranije, kao nova ambasadorica u Parizu imenovana je i SNSD-ovka Bojana Kondić Panić, inače dosadašnja savjetnica načelnika Dodikovih rodnih Laktaša, što je Izetbegovićev ustupak prema lideru SNSD-a.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI