NOVI BH AMBASADOR U KATARU: Njegova ekselencija Abdulah Skaka

Dosadašnji ambasador u Kataru Haris Lukovac (također SDA) dvije godine prije okončanja mandata demonstrativno je podnio ostavku na ambasadorsku dužnosti i prije četiri dana se vratio u Sarajevo

Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, pomalo neočekivano a za dio javnosti svakako i šokantno, treba da bude imenovan za novog ambasadora BiH u Kataru. On će na ambasadorsku dužnost stupiti 1. oktobra ove godine.

Dosadašnji ambasador u Kataru Haris Lukovac dvije godine prije okončanja mandata demonstrativno je podnio ostavku na ambasadorsku dužnost i prije četiri dana se vratio u Sarajevo.

Prema informacijama Inforadara, Lukovca je na ovu odluku navela ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković čudnim odlukama i ignorisanjem administracije kojom rukovodi. Kako saznajemo u centrali MVP-a BiH, problem je izbio nakon što je Lukovac sa katarskim vlastima dogovorio i obezbijedio veliku količinu vakcina za BiH (prije nekoliko mjeseci), ali je ministrica Turković ovaj aranžman neshvatljivo zaustavila, obrazlažući da našoj državi te vakcine nisu potrebne.

Foto: Haris Lukovac

Podsjećamo, a o čemu je Inforadar već pisao, u vrijeme kada je pandemija bjesnila, u martu ove godine, Turković je u odabranim arapskim zemljama boravila petnaestak dana, ali ne kako bi dogovorila i osigurala vakcine za BiH, već je na račun države obavila umru i napravila skandal već pri prvom susretu kada je u zvaničnu bh. delegaciju pokušala ugurati sina Alija Turkovića.

Ranije je mama Bisera sina Alija, inače službenika OSA-e BiH, zaposlila u bh. ambasadi u Kataru te je upravo zbog njega u MVP-u BiH napravljena nova sistematizacija jer u Kataru nije bilo pozicije za predstavnika obavještajne službe.

Osim toga, ministrica Turković je usred Ramazana, 26. aprila ove godine, a o čemu je Inforadar također pisao, bez znanja institucija države i bez najave ambasadoru Lukovcu, „stranački“ boravila u Kataru.

Foto: Iako je u međuvremenu profil šeika bin Nassera, premijera Katara, na Instagramu zaključan, ranije objavljena slika njegovog susreta s Biserom Turković

Uposlenicima u centrali MVP-a tada je saopćila da putuje u Zagreb, čime je saradnike u MVP-u dovela u zabludu, teško derogirajući i zloupotrebljavajući funkciju šefice diplomatije na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA poslovima vezanih za namjensku industriju, jer je u pitanju bio posao prodaje oružja Kataru u poluprivatnom aranžmanu.

Sve su to razlozi, ili barem dio njih, a prema informacijama Inforadara ključni je ignorisanje već dogovorene isporuke vakcina BiH, zbog kojih je ambasador Lukovac, također kadar SDA, odstupio s dužnosti, pa će sada, s druge strane, ambasadorska pozicija Skaki nesumnjivo da bude nagrada za katastrofalan rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Za razliku od pozicije gradonačelnika Sarajeva, koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju „Asim sredio“, ovu mu je završio stranački šef Bakir Izetbegović putem svog izvršioca u Predsjedništvu BiH Šefika Džaferovića.

Kako bi osigurali da postavljenje protekne bez problema, prevashodno da Milorad Dodik aminuje Skakinu kandidaturu, napravljen je ustupak čovjeku koji friško najavljuje disoluciju, otcjepljenje od BiH, pa će tako još uvijek neotcjepljena u bh. rezidenciju u Parizu useliti SNSD-ovka Bojana Kondić Panić.

Foto: Bojana Kondić Panić, nova Dodikova ambasadorica u Francuskoj

Panićeva je, inače, dosadašnja savjetnica načelnika opštine Laktaši. Dosadašnji bh. ambasador u Francuskoj Kemal Muftić seli se na novu destinaciju – u Australiju, a ne njegovo mjesto direktno iz Laktaša slijeće Bojana Kondić Panić.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI