POZADINA DOGAĐAJU U MOSTARU: Dodik i Čović se udružili radi nastavka razgradnje države

Ukoliko SNSD i HDZ osvoje toliko glasova da bi mogli napraviti većinu, nema uopće nikakve dvojbe da bismo mogli ući u veliku političku (i ustavnu) krizu, sa nesagledivim posljedicama

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Lideri SNSD i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović jučer su u Mostaru ozvaničili dugogodišnje vlastito savezništvo, najavljujući koaliciju ove dvije partije nakon izbora.

Na prvi pogled – ništa neobično, budući da Dodik i Čović jedan drugom drže leđa već godinama, (bili su zagrljeni i u vremenima kada su žestoko kritizirani unutar vlastitih korpusa), ali na drugi pogled – poputno su jasne namjere koje bi trebalo da proizađu iz ovog savezništva. No, o tome nešto kasnije.

Nekada ranije domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti, trebalo je skidati velike upitnike iznad glava pošto bi sam Dodik i njegova partija ostajali “samozatajni” prilikom hadezeosvkog i Čovićevog participiranja u događajima poput Blajburga.

Ali očito su vremenom i na to su već svi navikli, kao na nešto potpuno normalno (jer zašto bi se šef bh. HDZ-a krio u glorificiranju ustaštva, kada to isto neskriveno radi i šefica hrvatske države i tamošnjeg HDZ-a)

KOME (NE)SMETA USTAŠTVO

Vlasti u u RS nisu se previše sekirale (u odnosu na Čovića i HDZ) čak i prilikom pokušaja gotovo umobolnog revizionizma događaja koji su upamćeni kao najstrašniji zločini nad (većinski) Srbima (Jasenovac), ili neskrivenog glorificiranja Blajburga i kokektiranja pa i podrške neoustaštvu i fašističkim ideologijama.

Čović, dakle, nikada nije kritiziran od strane Dodika i SNSD-a.

Ne treba biti isuviše upućen ili mudar da bismo došli do zaključka kako su savezništvo ova dva lidera – i koalicija njihovih partija (iako pojedini ugledni članovi izrazito negoduju) sklopljeni isključivo kao brak iz interesa.

Gledano s političkog aspekta, bez obzira kako završe opći (parlamentarni) izbori u oktobru, savezništvo ove dvije partije imaće svoju specifičnu težinu, i to je realnost s kojom će morati računati svi u BiH. Pogotovo ukoliko im treći partner bude SDA, na čelu sa svojim “obezglavljenim” liderom Bakirom Izetbegovićem, koji posljednjih godina, a pogotovo mjeseci, vuče katastrofalne političke poteze.

Ukoliko SNSD i HDZ, dakle, osvoje toliko glasova da bi mogli napraviti većinu, nema uopće nikakve dvojbe da bismo mogli ući u veliku političku (i ustavnu) krizu sa nesagledivim posljedicama, jer potpuno su jasne namjere dvojca Čović-Dodik: dalje obesmišljavanje države i urušavanje njenih institucija.

U tom i takvom razvoju događaja, SDA i Izetbegović bi imali izgovor “da ne mogu ništa učiniti u odnosu jedan naprema dva”, što bi, naravno, bilo idealno političko tle za nastavak politika kakve zapravo ove partije i utjelovljuju – zavadi pa vladaj.

Za mišjenje smo pitali i ugledne profesore i analitičare, te tako za Slavu Kukića “nema ništa logičnije” od savezništva Dodik-Čović.

“I to ne zbog interesa hrvatskog i srpskog naroda, nego zbog problema koje Čović i Dodik mogu da imaju s pravnom državom zbog činjenice da su, ako je suditi po medijskim izvještajima, oba debelo zaglibila u kriminalu”, kaže Kukić.

Foto: Slavo Kukić

On smatra da bi, stoga, koalicijski savez trebalo da bude “u funkciji onemogućavanja zaživljavanja pravne države i očuvanja statusa quo zbog vlastite slobode.”

DESTRUKCIJA DRŽAVE

I za Envera Kazaza, sarajevskog profesora i analitičara, savezništvo Dodik-Čović “nije ništa novo”.

“Njih dvojica u političkom savezu ruše svaku mogućnost napretka BiH, a obilato im u tome pomaže svojom neznalačkom i konfliktnom poltikom vođa SDA. Dobro je da su objelodanili nastavak svog saveza i to baš u Mostaru, i baš u takvom političkom kontekstu u kojem predsjednica Hrvatske svojim prisutvom podstiče Dodika da Hrvati ne budu ravnopravni u RS, a Srbi u kantonima sa hrvatskom većenom. Ta antisrpska i antihrvatska politička koalicija, podržana od Beograda i Zagreba, vodi daljnoj destrukciji zemlje”, smatra Kazaz.

Foto: Enver Kazaz

Za Tanju Topić, političku analitičarku iz Banjaluke, ova je koalicija puna paradoksa, ali istovremeno i “izuzetno čvrsta”.

“Postavlja se pitanje zašto je čvrsta? Njihovi koncepti po pitanju BiH gotovo su identični i znače slabljenje i razgradnju države. Što se tiče ideoloških stvari – tu dolazimo do paradoska, pogotovo kada je u pitanju Blajburg”, kaže Topićeva.

Ona podsjeća da smo imali žestoke reakcije iz Republike Srpske, kada su u pitanju stavovi hrvatskih vlasti i desnice po pitanju Jasenovca.

“Ali istovremeno, mi nikada nismo čuli kritike o Draganu Čoviću?! To je logički vrlo teško objasniti, pogotovo kada pogledamo odnose između Srbije i Hrvatske, koji su izuzetno narušeni”, zaključuje Topićeva.

Foto: Tanja Topić

Ipak, kada je u pitanju BiH svaka logika je odavno izgubila značenje, jer je ovo država koju najviše mrze oni koji od nje najbolje žive – budžetski paraziti na vrhu piramide izvršne i zakonodavne vlasti.

Pitanje je samo, i to vrlo ozbiljno, da li nas ovakve politike i ovakva savezništva uvlače u neka potpuno neizvjesna vremena i nove moguće sukobe.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI