Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder održala je sastanak sa akademskim i stručnjacima iz institucija, u vezi s cvjetanjem algi i promjenama u vodi Jablaničkog jezera. Cilj sastanka je utvrđivanje razloga takvih pojava, ne samo u Jablaničkom jezeru, nego i potencijalno i na drugim jezerima poput Ramskog, jezera Modrac, Grabovica i drugih, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Pozder je uključila, u rješavanje tih i sličnih izazova, univerzitete i fakultete kao i institucije koje se u radu bave tom tematikom ili imaju obavezu – nadležnost za ta pitanja.

Sastanku su, osim predstavnika federalnih ministarstava okoliša i turizma te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prisustvovali dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nusret Drešković i prof. dr. Samir Đug, zatim prof. dr. Anita Dedić s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te prof. dr. Sanel Riđanović s Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru. Online su se pridružili i Dalibor Lasić iz Agencije za sliv Jadranskog mora i prof. dr. Svjetlana Stanić Koštroman iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK.

Stručnjaci su istaknuli da do cvjetanja algi na jezerima može doći uslijed nekoliko faktora, uključujući neprečišćene komunalne vode, industriju, poljoprivredu, stočarstvo i ribolovstvo te klimatske promjene. Taj problem nije nov i nije ograničen samo na Jablaničko jezero, slične promjene su se dešavale i na jezeru Grabovica, te na Ramskom jezeru.

– Kako bi se sistemski pristupilo rješavanju tog problema, zaključeno je da se formira interresorna radna grupa. Ta grupa će se sastojati od stručnjaka s javnih univerziteta u Federaciji BiH, a  zadatak će im biti osmišljavanje cjelovitog projekta rješavanja problema, uključujući istraživanja i predlaganje kratkoročnih i dugoročnih mjera – navodi se.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uputilo je već danas dopise univerzitetima da predlože stručnjake u radnu grupu, te će osigurati koordinaciju u rješavanju tih izazova.

– Mnogo faktora utječe na cvjetanje algi i slučajevi, poput nedavnog u Jablaničkom jezeru, su se dešavali i nažalost će se dešavati i u budućnosti, prema riječima stručnjaka sa kojima sam danas razgovarala. Međutim, sasvim sigurno možemo i trebamo pratiti stanje, raditi istraživanja na osnovu kojih će se definirati preporuke i inicirati mjere, posebno u vodama na koje čovjek utječe, da li ispuštanjem tvari ili nemarom. Želimo sistemska i stručna rješenja, a u tome nam ljudi iz respektabilnih akademskih institucija itekako mogu pomoći – izjavila je Pozder, saopćeno je Ministastva, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI