SAD traže od Rusije i Kine da ne nagrađuju loše ponašanje Sjeverne Koreje

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima pozvala je u utorak Rusiju i Kinu da preokrenu kurs i prestanu da nagrađuju loše ponašanje Sjeverne Koreje i da je štite od sankcija zbog njenih programa naoružanja.

Ambasadorica Linda Thomas-Greenfield je to izjavila tokom posjete demilitarizovanoj zoni, jako utvrđenoj granici između dvije Koreje, koje su tehnički i dalje u ratu.

Njeno putovanje u Južnu Koreju uslijedilo je nakon što je Rusija odbila godišnju obnovu multinacionalnog panela eksperata koji je u proteklih 15 godina pratio implementaciju sankcija UN-a usmjerenih na obuzdavanje sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih programa.

Veto Moskve i uzdržanost Kine samo “osnažuju” napore Sjeverne Koreje da zaobiđe međunarodne sankcije i “štiti” je od odgovornosti, rekla je Thomas-Greenfield.

– Skrivanje istine je ne mijenja. Nagrađivanje lošeg ponašanja samo ga ohrabruje. Pozivamo Rusiju i Kinu da preokrenu kurs i još jednom da pozovu Pjongjang da izabere diplomatiju i sjedne za pregovarački sto kako bi se posvetio konstruktivnom dijalogu – kazala je ona novinarima.

Washington će raditi s Južnom Korejom, Japanom i drugim partnerima u Vijeću sigurnosti kako bi razmotrili “neke kreativne načine, neka razmišljanja izvan okvira” za nastavak praćenja provođenja sankcija i drugog posla koji je obavio panel, rekla je Thomas-Greenfield.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI