Praznici prošli, a Stanivuković i dalje traži firmu za kićenje grada

Za vrijeme novogodišnjih praznika centar Banjaluke je bio ukrašen novogodišnjim nakitom. Iako su praznici prošli i nakit je većim dijelom demontiran, ali tender za taj posao još nije okončan.

Piše: V. P. (Capital)

Naime, Grad Banjaluka je raspisao nabavku za realizaciju ovog posla još 24. novembra prošle godine, a prvobitni rok za dostavu ponuda je bio 4. decembar. On je naknadno produžen na 11. decembar, ali ni taj rok za okončanje ove procedure nije ispoštovan, jer je određen novi rok za dostavljanje ponuda i to 1. februar.

To znači da tenderska procedura za obavljanje ovog posla nije okončana, iako je Banjaluka za vrijeme praznika bila okićena nakitom čije postavljanje je dio ove nabavke.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović je kazao da su prema podacima sa kojim oni raspolažu u ovom postupku izjavljene najmanje dvije žalbe.

FOTO: Screenshot/Facebook/Grad Banjaluka

Smatra da sprovođenje ove nabavke, iako su praznici već prošli, a nakit postavljen i skoro u potpunosti uklonjen, u ovom slučaju predstavlja samo zadovoljenje forme ili jednostavnije rečeno “peglanje papira” za nešto što je već realizovano.

Možemo reći da je u pitanju najgrublji oblik obesmišljavanja sistema javnih nabavki“, istakao je on.

Smatra da su ovakve pojave definitivno tema za nadležne pravosudne institucije.

Ovo više nije pitanje javnih nabavki jer kakva god da je legislativa, javni funkcioneri i službenici zbog svojih ličnih i političkih interesa će pronaći način da zaobiđu i zloupotrebe“, naveo je on.

Postavljanje novogodišnjeg nakita mimo tendera je dio prakse aktuelne administracije o čemu je CAPITAL pisao u brojnim tekstovima

Naime, kako je CAPITAL ranije pisao ukrasi koji su krasili uži centar Banjaluke za vrijeme Nove godine su postavljeni u decembru 2022. godine, a odluka o izboru dobavljača nakita je donesena tek u januaru 2023. godine. Osim toga ukrasi su plaćeni skuplje nego što je to bilo predviđeno tenderom.

Gradonačelnik Stanivuković je tom prilikom za CAPITAL rekao da gradska administracija „nije imala drugog izbora“, već da pronađe rješenje, jer „nisu željeli da Banjaluka za praznike ostane bez novogodišnjeg nakita“.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI