Podignuta optužnica protiv dvojice pripadnika GP BiH zbog korupcije

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH koji se terete za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Optuženi se terete da su 26.08.2021. godine na MGP Hum, opština Foča, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole lica i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

U optužnici se navodi da su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije Covid 19 i velikog broja zaraženih osoba, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka R Crne Gore, licu državljaninu R Albanije koji nije imao potrebna Covid odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritoriju BiH, nakon što su od navedene osobe zahtijevali i primili novčanu korist, te na taj način za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Navedeni optuženi postupili su protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je optužnicu i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI