Pred Anketnim odborom u “slučaju Dragičević” danas Lukač, Lepir i Vrećo

Anketnom odboru, formiranom odlukom Narodne skupštine RS s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, danas će izjavu dati ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Nakon Lukača, predviđeno je da ovoj šestoj sjednici Odboru izjave daju i postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, kao i glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir.

Na sjednici Anketnog odbora, koja je održana 22. maja, izjave su dali Darko Ćulum, direktor policije RS i Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Anketni odbor je još prije sedam dana obavijestio Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH o zaključku tog odbora da uzme izjave Lepira i Dalibora Vreće.

VSTV je zaključio da, prema odredbama Poslovnika Narodne skupštine RS-a, Anketni odbor kao od-hoc tijelo ne može vršiti istražne i druge radnje.

Konstatirano je, takođe, da shodno Zakonu o VSTV-u BiH, Zakonu o javnim tužiteljstvima RS i ZKP-u RS, Anketni odbor parlamenta Ra nema ovlaštenja da procjenjuje i ocjenjuje postupke i provedene radnje tužiteljstva i tužitelja u istrazi i radnje dokazivanja – istražne radnje koje su provele ovlaštene osobe ili druge osobe pod nadzorom tužitelja.

Istovremeno, zaključeno je da Lepir i Vrećo mogu biti pozvani i saslušani kao svjedoci pred Anketnim odborom na okolnosti koje su im poznate o postupanju organa koji su u nadležnosti Narodne skupštine RS, uključujući i MUPRS u mjeri u kojoj davanje odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju provodi tužiteljstvo.

Glavni okružni tužilac je ovlašten da samostalno procijeni kvantum i kvalitet informacija o istrazi koje će iznijeti pred Anketnim odborom, čije otkrivanje je u interesu javnosti, a neće ugroziti povjerljivost, rezultate i interese istrage.

Izjave Anketnom odboru dosad su dali i direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan i načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Darko Ilić.

Buka.com

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI