Pred Parlamentom BiH uskoro Rezolucija o osudi uplitanja Hrvatske u unutrašnje poslove BiH

Već na prvoj redovnoj sjednici Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine BiH pred državnim parlamentarcima naći će se prijedlog Saše Magazinovića kojim se od institucija susjedne zemlje traži da obustave sve oblike uplitanja u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine.

Omjer snaga u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je takav da će rezolucija najvjerovatnije dobiti podršku većine zastupnika, posebno ukoliko se uzme u obzir da bi rezoluciju mogli podržati i zastupnici SNSD-a čiji predsjednik Milorad Dodik posljednjih mjeseci potencira priču o važnosti suvereniteta BiH, odnosno ne miješanja drugih država u bosanskohercegovačke unutrašnje poslove.

Magazinović je rezoluciju uputi nakon što je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, a kojom se direktno umiješao u unutrašnju politiku BiH zahtijevajući od naše zemlje da izmjeni izborno zakonodavstvo, pa čak i ustav. Portal Klix.ba ranije je pisao da ovo nije prvi put da se zvanični Zagreb umiješao u unutrašnja pitanja BiH.

U rezolucije se između ostalog navodi da “ukoliko Hrvatska insistira na implementaciji modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Zastupnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom da pripadnici ova dva naroda broje preko 215.000 stanovnika Republike Hrvatske, te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”.

“Ovu preporuku smatramo utemeljenom u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njenu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili preko 13 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj procenat sveden na tek nešto više od 5 posto”, navodi se između ostalog u prijedlogu te rezolucije.

Rezolucija će biti dostavljena institucijama Hrvatske, ali i Evropske unije s ciljem da se i EU informiše o nasrtajima Hrvatske na suverenitet Bosne i Hercegovine. Tekst rezolucije bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, Hrvatskom saboru, predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji, Vijeću Evrope, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, ambasadama u Vijeću za implementaciju mira (PIC) i šefu Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI