John Sullivan u Predsjedništvu BiH: SAD podržava suverentitet i teritorijalni integritet BiH

Teme razgovora su bile bilateralna saradnja dviju zemalja, aktuelna politička i ekonomska situacija u BiH, odnosi u regiji, borba protiv terorizma, pitanje ilegalnih migracija, te aktivnosti u EU integracionim procesima.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i SAD-a dobri i stabilni, te je istaknuto da SAD ostaju značajan partner BiH u izgradnji mira i prosperiteta za sve narode i građane u BiH.

Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan je zahvalio članovima Predsjedništva BiH na prijemu i naglasio da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Izrazio je očekivanje da će doći do skorog formiranja vlasti na svim nivoima, te podržao nastavak provedbi reformi na putu ka evroatlantskim integracijama s ciljem održavanja stabilnosti i mira.

Tokom sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su informisali zamjenika državnog sekretara SAD-a Johna Sullivana o političkoj situaciji u BiH i o procesu konstituisanja vlasti na svim nivoima.

Govoreći o evropskim integracijama, kazali su da je Predsjedništvo BiH usvajanjem Izjave o integraciji u EU na prvoj redovnoj sjednici još jednom potvrdilo opredijeljenost za ispunjavanje uslova za stjecanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji i za nastavak provedbe reformi u BiH.

Naglašeno je da je evropska budućnost BiH neupitna i da ekonomske reforme, privredni rast, zapošljavanje, kao i borba protiv korupcije u svim sferama društva trebaju biti u fokusu djelovanja vlasti u BiH u narednom periodu.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI