Povodom objavljivanja u javnosti optužnice ili dijelova optužnice Tužilaštva BiH protiv osumnjičenih Fadila Novalića i drugih, saopćenje se oglasilo Tužilaštvo  Bosne i Hercegovine da bi, kako su naveli, informirali medije i javnost o nastavku pritisaka koji se vrše na njih, ali i izvršenju novih krivičnih djela od strane onih koji su objavili lične podatke osumnjičenih i svjedoka iz optužnice.

“Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba u ovom predmetu u dane 30.11. do 02.12.2020. godine, kojom prilikom je osumnjičenima predat zapisnik o ispitivanju u kojem je naznačen osnov sumnje za koji se sumnjiče, u medijima je objavljen dio tog zapisnika, lažno prikazan kao „nacrt optužnice“.

Nakon što je Tužilaštvo BiH sačinilo i dostavilo na potvrđivanje Sudu BiH optužnicu broj: T20 0 KTO 0018837 20  od 04.12.2020. godine protiv osumnjičenih Fadila Novalića i dr., optužnica je objavljena u medijima, a sadržajem objave obuhvaćeni su i lični podaci osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka;

Osim što je navedenim nezakonitim postupanjem javnost dovedena u zabludu, dostavljanjem  medijima nepotvrđene optužnice počinjene su brojne nezakonitosti u pogledu neovlaštenog objavljivanja ličnih podataka osumnjičenih osoba i predloženih svjedoka.

Navedenim postupcima je narušen integritet postupka potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, te ugrožena prava osumnjičenih osoba i svjedoka.

Tužilaštvo BiH svako neovlašteno činjenje dostupnim dokumenata i sadržaja iz krivičnog spisa shvata kao još jedan u nizu pritisaka na rad u ovom predmetu.

Obavještavamo javnost da će radnje činjenja dostupnim ili ustupanja dokumenata i podataka iz spisa, a za koje se saznalo ili došlo u okviru sudskog postupka, a koji se po zakonu ne smiju učiniti dostupnim, biti predmetom hitne istrage, zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo – Povreda tajnosti postupka iz člana 237. KZ-a BiH.

Nadalje, Tužilaštvo BiH će o navedenom upoznati Agenciju za zaštitu ličnih podataka (AZOP) BiH od koje će biti zatraženo preduzimanje mjera i radnji iz svoje nadležnosti, u pogledu sankcionisanja objelodanjivanja ličnih  podataka osumnjičenih osoba i svjedoka.

O svemu navedenom će biti hitno obaviještene i domaće i međunarodne organizacije koje prate rad na predmetima korupcije visokog nivoa, te će biti zatraženo njhovo hitno uključivanje u postupak praćenja rada državnih organa na ovom predmetu kako bi se spriječile zloupotrebe u postupku”, navedeno je u saopćenju za javnost iz Tužilaštva BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime