PROCURILI DETALJI SPORAZUMA O NOVOJ GRANICI IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE: Hoće li biti posljedica po BiH

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije konačno je otkriven, navodi Nezavisna balkanska novinska agencija (IBNA). Kako se ističe, na osnovu ovog sporazuma, koji je objavljen u društvenim mrežama na Kosovu, Mitrovica dobija status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procenjuje da ima oko 500 milijardi evra prirodnih resursa, dobija poseban status.

Ovaj sporazum, i sve ono što se odvija u vezi s njim, iznimno je bitan i za Bosnu i Hercegovinu, budući na sve otvorenije stavove određenih politika i ideologija o tome da sporazum između Srbije i Kosova sa sobom treba da povuče i “uređenje” još nekih granica u regiji, prevashodno statusa entiteta RS unutar BiH, a na šta su u svom pismu visokoj predstavnici EU Federici Mogherini prije nekoliko mjeseci upozorila i tri bivša visoka predstavnika u BiH.

Sve ovo je dodatno destabiliziralo političku situaciju u BiH, pa svi s više ili manje očekivanja i zebnje osluškuju najnovije vijesti koje dolaze iz Beograda i Prištine.

Inače, kako navodi IBNA, ova kompanija (Trepča) će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcijuma koji će eksploatisati rudnik u periodu od 99 godina. 15% profita će ići u Mitrovicu, 35% će otići u Srbiju, a 50% će otići u kosovski budžet.

Opština Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Opština Bujanovac dobija status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Veće od 3 člana i skupštinu od 30 članova. Budžet ovog grada finansiraće Srbija, Kosovo i EU.

Grad takođe dobija status bescarinske zone. Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaje američka baza, međutim, ona će biti mešovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 odsto Srba i 50 odsto Albanaca, sa civilnim nadzorom i savetodavnim statusom. Koridor 10 će biti zaštićen od strane NATO-a na period do 15 godina, dok će sve strane moći slobodno da se kreću u njemu.

Po sporazumu, 75% elektroenergetske mreže će pripadati Kosovu, a 25% će pripadati Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Nemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantovati Savet bezbjednosti UN-a, EU i NATO. Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine a takođe se očekuje da će konačni sporazum biti potpisan između 28. juna do 13. jula 2019. godine. Do oktobra 2019, parlamenti obeju zemalja bi trebali ratifikovati sporazum i izmeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. novembra 2019. godine.

Ovaj dokument nisu komentarisale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagovao bio je lider Partije samoopredelenja, Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.

Izvor: ibna/inforadar

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI