PROMJENE NA ČELU UKC TUZLA: Hotić odlazi, dolazi Bećarevićeva?

Piše: A.Šu.

Novoformirani Pokret demokratske akcije (PDA), koji čini okosnicu vlasti u Tuzlanskom kantonu, razmatra smjenu Nešada Hotića, aktuelnog direktora Kliničkog centra u Tuzli, saznaje InfoRadar iz pouzdanih izvora.

Na njegovo mjesto bi trebalo da bude postavljena Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Tuzla i bliska saradnica osnivača PDA Mirsada Kukića.

Prema nezvaničnim informacijama iz vrha PDA, Hotiću zamjeraju da je napravio dva propusta na koja u novofomiranoj stranci ne gledaju blagonaklono, prije svega zbog njihove refleksije na skorašnje izbore i bitku za novu vlast u najmnogoljudnijem bosanskohercegovačkom kantonu.

Prvi razlog zbog kojeg se razmišlja o Hotićevoj smjeni je njegovo držanje protiv ostalih kolega sa UKC-a u vrijeme kada su pokrenuli štrajk za povećanje svojih primanja. Hotić je tada uradio sve da spriječi štrajk, a kada je do njega ipak i došlo Vlada Tuzlanskog kantona mu je povjerila ulogu glavnog pregovarača sa „pobunjenim“ doktorima. Taj zadatak, prema mišljenju PDA, Hotić nije ispunio, pa je štrajk u jednom trenutku radikalizovan, a oko 1.000 tuzlanskih doktora je prijetilo kolektivnim otkazima.

Druga zamjerka iz stranke Mirsada Kukića odnosi se na zapošljavanje kadrova u dvadesetak bolnica ovog Kliničkog centra.

Navodno je direktor, a nakon što je prije toga zaposlen enroman broj kadrova PDA, u proteklih nekoliko mjeseci zaposlio i na desetine članova opozicionog SDP-a, s ciljem da zacementira svoju poziciju u slučaju da ova stranka, koja je evidentni tuzlanski favorit na izborima u oktobru, ostvari pobjedu. U ovoj stranci za sada demenatiraju ove navode.

Elzina Pirić, portparol PDA, kaže da u ovoj partiji ne razmatraju smjenu Hotića i da su zadovoljni njegovim radom. Sam Hotić nije odgovarao na naše pozive tokom protekla dva dana, no, prema nezvaničnim informacijama, i on sam zbog enormnog pritiska razmišlja da se povuče i vrati se svom primarnom poslu u dječijoj hirurgiji.

Nešad Hotić je na poziciju direktora jednog od najvećih kliničkih centara u Bosni i Hercegovini izabran 2012. godine.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI