Foto: Siniša Pašallić, Goran Šurlan/Ringier kombo

Falsifikovani glasački listići pronađeni su u Glavnom centru za brojanje prilikom ponovnog prebrojavanja listića za poziciju predsjednika Republike Srpske.

Na svim falsifikovanim listićima bio je glas za Milorada Dodika. Ovi listići pronađeni su prilikom ponovnog brojanja i kontrole u Glavnom centru za brojanje koji se nalazi u Zetri. Falsifikovani listići su, za sada, korišteni na biralištima u Bratuncu i Šekovićima.

– Nije u pitanju fotokopija nego paralelna štamparija. U pitanju je drugačiji papir (bijeli papir), drugačiji dizajn i font slova. Strelica koja pokazuje okreni stranu je iskrivljena. Nijedan od dva vodena žiga se ne nalazi na papiru – rekao je sagovornik uključen u provjeru glasačkih listića, piše portal Istraga.ba.

Listići su, kako se saznaje, ubačeni u vreće sa glasačkim materijalom.

Prethodno su zapakovane vreće žiletom razrezane sa strane, iz njih je izvađen dio glasačkih listića i stavljeni su drugi, falsifikovani listići na kojima je zaokruženo ime Milorada Dodika. Razrezane vreće su kasnije zalijepljene uskom selotejp trakom.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH je naredila ponovo brojanje i kontrolu glasačkih listića koji se odnose na izbore sa predsjednika Republike Srpske. Još u izbornoj noći pojavile su se informacije o izbornim prevarama. Prvo je kandidatkinja opozicije Jelena Trivić proglasila pobjedu, ali je ubrzo to učinio i njen protivkandidat Milorad Dodik.

Prilikom ponovnog prebrojavanja listića utvrđena su odstupanja prilikom popunjavanja zapisnika. Sva odstupanja bila su u korist Milorada Dodika. Ali, sada su otkriveni i falsifikovani glasački listići.

– Nisu u pitanju fotokopije. U pitanju su listići koji su za potrebe ovog kriminala štampani u nekoj štampariji. Ali ta štamparija nije imala zaštićeni papir niti vodene žigove koji su korišteni prilikom štampanja redovnih glasačkih listića – pojasnio je sagovornik istrage.

CIK je, podsjećamo, u subotu naveče objavio rezultate izbora za sve nivoe vlasti, osim za predsjednika Republike Srpske. Odlučeno je da će ovi rezultati biti objavljeni kada se steknu uslovi. Sada se, nakon pronalaska falsifikovanih listića, otvara mogućnost poništavanja izbora.

Izvor: srpska.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime