Predsjednik Federacije BiH još od 2019. odbija da sa liste kandidata imenuje sudiju Ustavnog suda FBiH iz reda hrvatskog naroda čime blokira rad ove institucije, ali i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa koje nije popunjeno ni minimalnih brojem sudije zbog čega neke zahtjeve ne mogu ni razmatrati

Na američkoj crnoj listi od juče se nalazi i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji već treću godinu blokira rad Ustavnog suda FBiH i Vijeća za vitalni nacionalni interes.

Čavara još od 2019. odbija da sa liste kandidata, koju je uputilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, da prijedlog za imenovanje sudije iz reda hrvatskog naroda, nakon čega bi lista konačno bila upućena Domu naroda.

Iz Ustavnog suda FBiH su u nekoliko navrata pisali urgencije da se ubrza sa imenovanjem sudija, ali su dobili odgovore samo od potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića. Oni su zajedno potpisali prijedlog za dva imena i dostavili ga Čavari od kojeg “do danas ni glasa o tom pitanju”.

State Department je, zbog navedenog, Čavaru označio kao osobu odgovornu za potkopavanje demokratkih procesa na zapadnom Balkanu i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetimo da politička trakavica o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH traje već godinama. Prvo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH razvlačilo sa raspisivanjem konkursne procedure, koju su još u vrijeme Milana Tegeltije (koji je također pod američkim sankcijama) poništavali, pa opet raspisivali, da bi u jednom momentu vodili dvije paralelne procedure. I taman kada se s tim okončalo krajem 2019., pa je utvrđena lista sa tri kandidata, imenovanje je počeo da blokira Čavara. Naravno, po nalogu svog HDZ-a. 

Sve kako bi blokirali Federaciju BiH s ciljem ispunjenja zahtjeva lidera HDZ-a Dragana Čovića u vezi sa Izbornim zakonom u BiH.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nije popunjeno ni sa čak minimalnim brojem sudija koji su potrebni da bi se u prvoj fazi moglo odlučivati o određenim zahtjevima od kojih su neki na čekanju već mjesecima.

Podsjetimo da je u međuvremenu je još jedan sudija Ustavnog suda FBiH otišao u penziju, pa je raspisan novi konkurs.

Izvor: zurnal.info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime