Zbog odbijanja liječenja djevojčice Nadin Smajlović od strane Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) građani Sarajeva okupili su se danas na mirnom protestnom skupu s kojeg je zatraženo pravo na njeno liječenje u toj ustanovi.

Amina Smajlović, majka Nadin, u obraćanju prisutnim građanima, ponovo je postavila pitanje ko će preuzeti liječenje njenog djeteta nakon što se djevojčica vratila iz Turske.

„Kako sada stvari stoje neće niko, kako su rekli, liječiti dijete takvih roditelja. A šta je sa djetetom čiji život je zavisio i zavisi od jednog potpisa nadležnih institucija? Pitaju li se o tome svi koji imaju djecu, pitaju li se ko će za moje dijete preuzeti odgovornost“, kazala je Smajlović.

Navela je da se Nadin s liječenja iz Turske vratila prije 12 dana ali da i dalje u Federaciji BiH nema lijekova koje bi trebala koristiti u nastavku terapije, te pojasnila da je riječ o antibioticima kojima se liječe osobe oboljele od TBC-a.

Okupljeni građani nosili su transparente na kojima je pisalo Svi smo mi Nadin, Nema prava na liječenje, Potpišite nastavak liječenja za Nadin.

Protestni skup iniciralo je Udruženje Sarajevska raja, kako bi se i rukovodstvu KCUS-a i javnosti uputila poruka nezadovoljstva postupanjem ove zdravstvene ustanove i zahtijevalo da se s takvom praksom prestane zarad dobrobiti sve djece koja bi se mogla naći u situaciji kao Nadin.

Nedim Ramić, predsjednik Udruženja upozorio je prije početka protestnog okupljanja na poraznu činjenicu da se „svakodnevno objavljuju oglasi o skupljanju pomoći djeci, najviše daju oni koji najmanje imaju i na taj način se spašavaju naša djeca“.

Mi imamo budžete i fondove, zašto niko ne reaguje godinama da se ta djeca izliječe“, pitao je Ramić. Prema njegovim riječima, Udruženje Sarajevska raja smatra da problem liječenja djece trebaju riješiti nadležene institucije Federacije BiH i BiH.

„Uputićemo zahtjev Federalnom ministarstvu zdravlja da bez ikakvog odlaganja, čim jedan doktor da preporuku za izmiještanje djeteta, Ministarstvo odmah da potpis, jer neće ničiji život zavisiti od potpisa. Ne želimo da se to više dešava. Nije mi jasno da od silnih zastupnika nikome ne pada na pamet da se naša djeca liječe kako treba. Mi ćemo uputiti zakon i nadamo se da će te ruke koje nas zastupaju dati glas da se naša djeca liječe kako teba. Mislim da im za to nije teško dići ruku“, kazao je Ramić.

Roditelji su Nadin, nakon početka liječenja na Klinici za pedijatriju KCUS-a,   izmjestili u Tursku na vlastitu odgovornost zbog neophodne terapije, a nakon povratka u Sarajevo nikad nisu dobili odgovor s KCUS-a da li su nabavljeni potrebni lijekovi i da li će terapiju moći dobiti na KCUS- Nadinin otac Denis Smajlović saopštio je da njegova kćerka nema terapiju, kao ni adekvatno liječnje.„Niko nas nije kontaktirao. Poslali smo dopise prema svima, prema Vladi, Kantonu Sarajevo, obdusmenima, UNICEF-u, Ljekarskoj komori i nismo dobili nikakvu povratnu informaciju“, kazao je Smajlović.

KCUS je prvobitno odbio potpisati odobrenje za djevojčicino izmještanje.

Podsjećamo, ogorčen zbog, kako je rekao, nedaekvatnog liječenja Denis Smajlović napao je direktora Discipline za zdravlje djeteta prof. sci. med. dr. Edu Hasanbegovića nakon čega se oglasio kolegj tog tijela u kojem su opisali genezu poduzetih koraka u dijagnosticiranju oboljenja Nadin Smajlović te istakli da su njeni roditelji odbili da se izvrši biopsija jetre, te su samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu, Turska.

„Istina je, da zbog straha koji smo preživjeli, niko od pedijatara se nije javio na upit prof. dr. Sebije  Izetbegović ‘ko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice’. Ne zbog toga što ne želimo pomoći, nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem ne možemo donositi razumne i ispravne odluke“, saopštili su iz KCUS-a.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime