Protesti ispred OHR-a se nastavljaju od devet sati, demonstranti traže obraćanje Schmidta

Protesti ispred OHR-a će biti nastavljeni i danas od devet sati kako su to kazali demonstranti koji su ostali tokom noći da prespavaju ispred zgrade.

Oni su sinoć odbili da napuste prostor ispred OHR-a u Sarajevu, a policija im je dopustila da tu prespavaju, reorganizirajući saobraćaj tako da on može funkcionisati, a da ne ugrozi prisutne.

Demonstranti su sinoć pozvali građane da u većem broju nego danas dođu na proteste koji su planirani od devet sati ujutru. Oni su istaknuli kako nije vrijeme za odlazak na posao nego na demonstracije.

Inače, u OHR-u bi prema ranijim najavama danas trebalo da budu održane određene konsultacije po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, no Christian Schmidt je još jučer rekao Nerminu Nikšiću u telefonskom razgovoru da neće biti nametnute štetne izmjene. Međutim, građani ne vjeruju Schmidtu i traže da im se danas javno obrati.

Na jučerašnjim protestima je prema procjeni MUP-a KS bilo čak 7.000 ljudi, a proteste su političke stranke organizovale u roku od nekoliko sati s ciljem sprečavanja Christiana Schmidta da donese izmjene koje bi produbile nacionalnu podjelu Bosne i Hercegovine.

Prvi je na proteste pozvao Dervo Sejdić koji je sinoć za Klix.ba kazao da će ispred zgrade OHR-a prespavati i nastaviti s protestima s obzirom na to da je sada trenutak da se odbrani BiH te da ukoliko to ne bude učinjeno, nećemo lako sanirati posljedice.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI