HILJADE GRAĐANA PRED OHR-om: Sutra novi protesti protiv izmjena Izbornog zakona

Dio učesnika bio je revoltiran Džaferovićevim govorom i smatra da je on zloupotrijebio skup

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je ispred OHR-a u Sarajevu mirnim protestima protiv mogućih izmjena Izbornog zakona BiH, a što je prema pisanju nekih medija, trebalo da bude nametnuto odlukom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Učesnici protesta poručili su da ne žele izmjene Izbornog zakona kojima bi se omogućila dodatna diskriminacija građana BiH.

Građani su nosili zastave BiH i RBiH i transparente, među kojima su bile i poruke “Borba za život” i “Međunarodna mafija podržava domaću mafiju. Četnici klali, Izetbegovići krali”.

Iako na skupu nisu bili predviđeni govori političara, prisutnima se uz negodovanje dijela učesnika, obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je izviždan.

Govor mu je, nakon svađe s učesnicima protesta, omogućio član predsjedništva SDA Haris Zahiragić i predsjednik AntyDayton pokreta Nihad Aličković. Proteste su tada napustili Denis Bećirović iz SDP-a i Predrag Kojović iz Naše stranke koji je poručio da je Džaferović zloupotrijebio skup.

Protestnom skupu prisustvovali su i član Predsjedništva Željko Komšić, Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić, predstavnici Naše stranke i Naroda i pravde.

Foto: N1

Prisutnima se obratio jedan od organizatora protesta, Dervo Sejdić.

Iako su učesnici protesta tražili da im se obrati visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, on to nije učinio. Ubrzo nakon toga skup je završen.

Aktivistivca Aida Zornić najavila je da će se protesti sutra nastaviti bez političara.

U srijedu je takođe najavljen protest u organizaciji grupe “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, koji smatraju da su današnji protesti “stranački a ne građanski”.

“Ti jeftini predizborni poeni ionako samo njima idu u korist. Ovo je još jedan od dokaza da u BiH ne postoji opozicija”, napisali su članovi pomenute Facebook grupe.

Većina stranaka i bh javnosti složna je u ocjeni da su izmjene Izbornog zakona, barem kako su interpretirena u medijima, diskriminirajuće i anticivilizacijske, te da idu isključivo u korist HDZ BiH.

U medijima se proteklih dana takođe moglo čuti da je za ove izmjene lobirano iz Hrvatske, ali visoki predstavnik nije potvrdio niti demantovao da će do njih uopšte doći.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je danas da je razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom koji mu je, kako je rekao, “nagovijestio kako trenutno neće doći do nametanja novih izbornih pravila, a da će se o izmjenama Izbornog zakona BiH razgovarati nakon izbora”.

I prema riječima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, visoki predstavnik rekao je danas da izmjene Izbornog zakona neće nametnuti bez konsultacija s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

U medijima se danima spekuliše da je Schmidt pripremio izmjene Izbornog zakona BiH, a prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske, koje se između ostalog odnose na uvođenje cenzusa od 3 % po kantonima radi delegiranja zastupnika za Dom naroda FBiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI