PROTESTI NOVINARA U SARAJEVU: Stop napadima na medijske slobode

Protestu šetnju novinari su završili pred Parlamentom BiH uz jasne poruke vlastima kako je nepohodno mijenjati zakone da bi se novinari i medijske slobode bolje zaštitili.

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini okupili su se danas tačno u podne u Sarajevu nakon što su napadi na novinare eskalirali posljednjih sedmica, naročito nedopustivim pokušajem ugrožavanja sigurnosti kolege sa portala Radiosarajevo.ba od strane dvije osobe koje su se predstavile kao navijači FK Sarajevo.

Stoga je okupljanje i počelo simbolično ispred Uprave ovog kluba, odakle su novinari krenuli u šetnju do sjedišta Tužilaštva Kantona Sarajevo, a nakon toga prema institucijama BiH na Marin Dvoru.

Osim samog povoda današnjeg okupljanja, bh. novinari su izrazili i podršku kolegici Gordani Katana iz Banja Luke koja je bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu, ali i svim drugim kolegama od kojih su neki u posljednje vrijeme i fizički napadnuti.

Protestima su prisustvovali i pojedini predstavnici vlasti, poput Zinete Bogunić, ministrice obrazovanja, nauke i mladih u KS, te političkog života (Senad Šepić). O problemu medijskih “sloboda” u BiH govorio je i Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH, koji je osudio odnose prema novinarstvu i novinarima uopće, te istaknuo značaj zaštite slobode i govora istine.

Kolegama se obratio i Faruk Vele, član Uredničkog kolegija portala Radiosarajevo.ba, koji je na izrazio zahvalnost za pruženu podršku.

“Moraju se stvoriti pretpostavke da se omoguće medijske slobode. Ukoliko dozvolimo da se silom uređuju svi mediji, onda ulazimo u zonu mraka i teško će biti raditi ovaj posao. Mi želimo i pred Parlamentom da kažemo – državo, zaštiti nas. Mi imamo pravo na svoj rad i slobodu”, kazao je Vele.

Protestnu šetnju novinari su završili pred Parlamentom BiH uz jasne poruke vlastima kako je nepohodno mijenjati zakone da bi se novinari i medijske slobode bolje zaštitili.

Kako su protesti počeli ispred prostorija FK Sarajevo, bitno je istači i poruku glasnogovornice Kluba Šejle Jamaković, koja je kazala da FK Sarajevo “ni na koji način nije dio ovoga te da ne podržava bilo kakav vid nasilja.”

(Inforadar/radiosarajevo.ba)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI