Protjeran bivši predsjednik: Uhapšeno oko 200 demonstranata koji su upali u vladine zgrade u Brazilu

Brazilski ministar pravosuđa, Flavio Dino, rekao je da je uhapšeno najmanje 200 demonstranata koji su upali u vladine zgrade u glavnom gradu Braziliji.

Situacija u i oko Kongresa, Vrhovnog suda i predsjedničke palate je pod kontrolom nakon što su snage sigurnosti uspjele protjerati pristalice bivšeg predsjednika  Žaira Bolsonara.

– Ovo je terorizam, to je državni udar. Sigurni smo da velika većina stanovništva ne želi da se ovaj mrak provede – rekao je Dino na konferenciji za novinare.

Takođe je optužio sigurnosne snage u regiji, kojima zapovijeda Bosolnarov saveznik, da su bile “nemarne” tokom nedjeljnih protesta.

– Želim vjerovati da će guverner utvrditi odgovornosti u odnosu na one koji nisu ispunili svoje ustavne dužnosti – dodao je.

Sudija brazilskog Vrhovnog suda Alexandre de Moraes smijenio je guvernera Brazila Ibaneisa Rochu s položaja nakon nedjeljnih nereda, izvijestio je CNN Brasil, prenosi Klix.

Ranije je Rocha podijelio video na društvenim mrežama u kojem se izvinjava što nije spriječio nerede.

– Želim se izviniti predsjedniku Luis Injasio Lula da Silva za ono što se danas dogodilo u našem gradu. Ono što se danas dogodilo ovdje u našem gradu bilo je jednostavno neprihvatljivo – napisao je.

Izvor: srpska.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI