Formiranje vlasti u HNK-u još uvijek na čekanju: HDZ ne želi sa DF-om, u NiP-u se nadaju da neće ni sa SDA

Još nije poznato kako će se formirati nova vlast u HNK-u, pregovori se vješto skrivaju od javnosti

Hercegovačko-neretvanska županija vješto skriva pregovore i razgovore o formiranju Vlasti.

Zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini HNŽ-a Džafer Alić (SDA) ističe kako je vlast dio programa koji se uspostavlja u skladu sa programima stranaka koje su dobile povjerenje građana.

KVALITETNA VLADA

”U ovom nekom postnovogodišnjem periodu mislim da će se dogoditi iskoraci u pregovaranju i dogovaranju. Smatram da trebamo malo biti strpljivi da osiguramo da u miru programe i dogovore izvučemo u što kvalitetnijem sazivu sljedeće Vlade u Kantonu”, kazao je Alić.

Zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ) kazao je kako su razgovarali tko će biti potencijalni partner. Dodaje kako su već jasno i deklarirano rekli da je DF neprihvatljiv HDZ-u.

”Od sredine ovog mjeseca ćemo puno intenzivnije krenuti u razgovore kako bismo te razgovore početkom drugog mjeseca polako privodili kraju”, rekao je Martinović.

Omer Hujdur, zastupnik u Skupštini HNŽ-a i predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i pravde, ističe da još nema pregovora i razgovora na razini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

”Nismo stupili u razgovore ni s jednom političkom opcijom. Čeka se formiranje vlasti na federalnom nivou i vjerovatno ćemo postupiti po istom principu. Na nivou Kantona postoji suradnja između SDP-a i NIP-a kao na ostalim nivoima vlasti”, kazao je Hujdur.

ZA SVE JEDNAKO

Hujdur dodaje da očekuju od HDZ-a da će biti dosljedni izjavama njihovog predsjednika koji naglašava da će u vlast na svim razinama bez SDA.

”NiP svakako neće pod svaku cijenu ulaziti u vlast, ta vlast, ako mi uđemo, mora biti programska, mora raditi na prosperitetu Bosne i Hercegovine i njenih građana i mora biti ravnopravna za sve građane i ne ići na štetu niti jednog naroda BiH”, rekao je Hujdur.

Izvor: oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI