A.Šu.

Biti istinski novinar i intelektualac znači bez straha propitivati društvenu realnost, biti dostojanstven  i imati građansku hrabrost i moralne vrijednosti bez obzira na društvene i političke pritiske,  istaknuto je juče u Mostaru na radionici “Analitičko novinarstvo i javni interes” u organizaciji  Udruženja za medijski aktivizam (UMA) – portala Inforadar.

„Analitičko novinarstvo je od izuzetne vrijednosti. Demokratske vrijednosti podrazumijevaju intelektualno propitivanje i hrabrost. Stvari se neće mijenjati same od sebe. Urednici i novinari mogu unapređivati ljudska prava i ispravljati nepravdu“, kazao je Osmančević.

Srđan Puhalo je kazao da biti novinar znači biti moralan i imati potrebu za pravdom i istinom.

“Ako mislite biti poltroni ili kalkulisati onda ne treba da budete novinar”, kazao je Puhalo.

Učesnici radionice, studenti i mladi novinari,  tokom predavanja i otvorene diskusije sa istaknutim bh. intelektualcima stekli su teorijska i praktična znanja o osnovama analitičkog novinarstva, slobodi govora, kritičkom mišljenju, novinarskim slobodama i obavezama, kao i o društveno-političkim odnosima u BiH i regiji.

građanskoj hrabrosti, analitičkom novinarstvu i društvenoj odgovornosti novinara,  govorili su još i profesori Slavo Kukić i Semina Ajvaz.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime