RAT BUDŽETSKIM NOVCEM: Nakon što je Općina Centar platila zelenu fasadu, Gradska uprava odgovara Formulom E

Jer ako može Općina Centar (koja doduše vrijedi 10 drugih općina) za zelenu fasadu koja se suši izdvojiti 70.000 KM javnog novca, zašto onda Gradska uprava ne bi mogla za promovisanje „zelene tehnologije“ izdvojiti 100.000 eura.

Piše: Adis ŠUŠNJAR

Nakon što je uz nevjerovatne višegodišnje muke i odricanja Gradska uprava Sarajeva uspjela da pomogne u izgradnji donirane žičare i višednevnim borbama mudro riješi problem cijene karata, odlučno je ušla u rješavanje još jednog ključnog problema.

Gradsko vijeće Sarajeva danas je podržalo prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da glavni grad BiH bude kandidat za održavanje Formule E. Za one koji ne znaju, Formula E je utrka sportskih električnih automobila koja se održava u gradskom okruženju kako bi se promovirala zelena tehnologija.

Iz Gradske uprave je saopćeno da su gradonačelnik Skaka, njegovi saradnici i britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, „vodili višemjesečne intenzivne razgovore s rukovodiocima Formule E u Londonu, koji su istakli da Sarajevo ima velike šanse za dobijanje licence za samu utrku“.

„Prijedlog je po hitnom postupku uvršten u dnevni red na današnjoj redovnoj sjednici, a ranije su vijećnici na Kolegiju Vijeća donijeli odluku da će podržati prijedlog gradonačelnika Skake. Sada nema prepreka da tehnička ekipa Formule E dođe u Sarajevo kako bi dala konačnu ocjenu o uslovima za održavanje utrke“, saopćeno je iz Gradske uprave.

Iz GU navode da takvo razmišljanje temelje, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova sa najviše zelene površine (prema istraživanju Leibniz instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na električni pogon.

Naredni korak je potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije. Izrada studije bi koštala tričavih 100.000 eura. Jer ako može Općina Centar (koja doduše vrijedi 10 drugih općina) za zelenu fasadu koja se suši izdvojiti 70.000 KM javnog novca, zašto onda Gradska uprava ne bi mogla za promovisanje „zelene tehnologije“ izdvojiti 100.000 eura.

I napokon, kada se bude održavala utrka Formula E po nekoj od rupama izrovanih sarajevskih saobraćajnica, i na taj način promovisala zelena tehnologija u zemlji gdje i dalje golf dvojka dominira, moći ćemo se nakloniti Gradskoj upravi i gradonačelniku Skaki. Jer mi smo najsiromašnija zemlja u Evropi – mi to možemo!

Adis ŠUŠNJAR
Adis ŠUŠNJAR
Bosanskohercegovački novinar. Magistar novinarstva. izvršni urednik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI