RiTE Gacko u vihoru predizbornog zapošljavanja

Piše: Milanka Kovačević

Da je sve teže nahraniti armiju zaposlenih u RiTE Gacko pokazuje i poslednji prijem radnika. On značajno pojačanje donosi kuhinji preduzeća ili Radnoj jedinici (RJ) Društveni standard, kako se zvanično zove. Neznatan broj, tek pet novih radnika će u RJ Rudnik, pa je jasno da ova zapošljavanja nisu vetar u leđa proizvodnji. Ali jesu strankama na vlasti koje nastavljaju sa zloupotrebom javnih preduzeća za ostvarenje partijskih interesa, tačnije, postizanje što boljih izbornih rezultata.

Stav da “sa preduzećem mogu kako hoću” nedavno je (opet) otvoreno promovisao predsednik SNSD-a Milorad Dodik u Ugljeviku kada je ohrabrio rukovodioce da zapošljavaju aktiviste, kao i da se insistira na poštovanju koalicionog sporazuma koji definiše raspodelu broja radnih mesta po strankama.

Rukovodstvo RiTE Gacko bez rezerve sledi uputstva lidera SNSD-a, pa se kadrovska politika odavno ne vodi u skladu sa potrebama preduzeća, nego u stranačkim prostorijama, u skladu sa potrebama partije.

Mada se uzdao u obećanje Željke Cvijanović, u ovom talasu zapošljavanja niko iz porodice Radula Vukovića nije se našao na spisku novih radnika. Pomalo razočaran, Radule ipak gaji nadu da će do oktobra Cvijanovićeva ispuniti obećanje zbog koga je u julu prekinuo štrajk glađu.

Po već ustaljenom običaju, Uprava RiTE Gacko nije odgovarala na pitanja koja smo uputili na zvanični mejl. Tako je javnost i dalje uskraćena za podrobniji uvid u politiku zapošljavanja u ovom preduzeću kao i u ukupan broj angažovanih radnika koji je, spekuliše se, prešao dve hiljade!

Zapošljavanja na neproizvodna radna mesta obeshrabruju komentarišu zaposleni u ovom preduzeću. Broj radnika i broj kancelarija raste, a sa njima i tenzija, kao i zabrinutost da tačka pucanja nije daleko. U tom smislu, nema ni optimizma da će stranački delegiran menadžment proizvodnju i profit preduzeća staviti na prvo mesto.

Kormilom broda koji se zove RiTE Gacko se, jasno je, odavno upravlja iz Banja Luke. A tamo će se odlučivati i o njegovoj sudbini.

Izvor: Direkt-portal

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI