RJEŠAVANJE ODNOSA SNSD-DNS DIKTIRA NOVE VEĆINE U RS I BIH: Vlast Paviću ipak važnija od obraza?

Ja sam ovdje odavno batalio racionalnu politiku, jer nema tu principa na osnovu kojih se može nešto procijeniti. Što se Marka Pavića tiče, on je jedan obraz za šamar Dodiku okrenuo prošle godine. A drugi obraz mu je otišao s DEMOS-om, kaže Srđan Puhalo

Bosna i Hercegovina je država u kojoj političke stranke stvaraju neprincipijelne, ideološki nesrodne, uglavnom samo interesne koalicije. U kojoj se ljuti neprijatelji udružuju da bi vladali isključivo zarad vlastitih interesa, u kojoj su koalicioni partneri, ako su slabija karika u lancu, spremni i žabu progutati radi vlasti.

Jednom rječju mi smo država političkih čudesa, a svoj obol nedavno je tome dodao i Demokratski narodni savez (DNS).

Marko Pavić, lider DNS-a, svom duže od dvije decenije koalicionom partneru, predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, uputio je početkom ovog mjeseca otvoreno pismo u kojeg ga obavještava da je stranka koju vodi donijela odluku „o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina“. Razočarani su, kako je navedeno u saopćenju iz stranke, odnosnom prema njima na entitetskom i lokalnom nivou.

PAVIĆEVO PISMO DODIKU

A direktan povod bila je prekompozicija skupštinske većine u Prijedoru. DNS je na inicijativu odbornika SNSD-a izbačan iz vladajuće većine, njegov gradonačelnik ostao je bez podrške za bilo kakvo djelovanje i odlučivanje. I na tome se nije stalo, pa su preko noći s rukovodećih pozicija smijenjeni i svi kadrovi te stranke.

Tako je Pavićevo pismo otvorilo pitanje puca li najdugovječniji „politički brak“ u RS-u? Iako je, u ozbiljnim političkim strukturama, ovako pitanje razumljivo, sugovornici Inforadara smatraju da ni DNS ni SNSD neće u dogledno vrijeme povući radikalne poteze u tom pravcu.

Stoga je za očekivati da će DNS, zarad ostanka u vlasti, a sve to podvodeći pod „borbu za interese RS“, biti spreman da pređe preko udara na Prijedor i nastavi suradnju sa SNSD-om. Odnosno, da Marko Pavić u dogledno vrijeme ponovi ono što je izjavio prije godinu. Tada je, podsjetit ćemo, komentirajući činjenicu da je SNSD prihvatio da dio vlasti budu i oni poslanici koji su, predvođeni Nedeljkom Čubrilovićem, DNS napustili nakon opštih izbora i to na uštrb izbornog rezulatata te stranke, Pavić kazao da „najviše boli nož u leđa prijatelja“, ali da je to ipak prihvatio.

Foto: Izlaskom iz DNS-a Čubrilović, kao Dodikov igrač, ozbiljno uzdramo Pavićevu stranku

Istina je da već niz godina svjedočimo prevrtljivosti stranaka na lokalnom nivou koje olako mijenjaju partnere zarad učešća u vlasti, ali, kako ističe psiholog i dobar poznavatelj političkih prilika u BiH Srđan Puhalo, Prijedor je specifičan jer je od snivanja DNS-a „bio najjača tvrđava Pavićeve stranke i preko toga se nije moglo preći“. Drugim riječima DNS je bio primoran reagirati. Ipak, podvači Puhalo, treba imati na umu da se približavaju lokalni izbori, da zbog toga savezi popuštaju, ali da za to, barem na osnovu ranijih iskustava“, koalicioni partneri imaju razumijevanje“.

Druga bitna stvar, navodi Puhalo, jeste činjenica da je za DNS veoma bitno da je dio vlasti na entitetskom i državnom nivou.

“Ako ste dio vlasti, u poziciji ste da možete dijeliti obećanja, birači vjeruju da imate mehanizme da ih ispunite i to je važan faktor o kojem u DNS-u sigurno razmišljaju“, kaže Puhalo.

Politikolog Velizar Antić takođe je saglasan da je zbog dešavanja u Prijedoru DNS morao da reaguje na način na koji je to učinio. Podsjetio je da ovo nije prvi sukob s SNSD-om, odnosno da on traje od sprečavanje prodaje Rudnika željezne rude Ljubija, te da se nastavio nako lanjskih opštih izbora kada je Dodik ušao u otvoren sukob s DNS-om optužujući da je dio stranačkih kadrova radio protiv interesa koalicije.

KAKO SU SE POJAVILI “MANGUPI”

Skepticizam oko pucanja koalicionog saveza Antić temelji i na činjenici da „oni znaju mnogo jedni o drugima i da odgovornost za ukupno stanje u RS-u ne snosi samo jedna strana“. Stoga, dodao je, sve to više liči na odmjeravanje snaga nego istinsku spremnost da do raspleta dođe.

„Lijepo je biti u vlasti, to je lagodnija pozicija. A treba imati na umu i činjenicu da bi, ako okrene leđa SNSD-u, DNS doslovno bio razapet od strane RTRS-a, podvukao je Antić.

Tanja Topić, politička analitičarka, smatra da je DNS trenutno u nezavidnoj poziciji te da Dodik neće previše mariti ako DNS izađe iz koalicije, navodeći da obje stranke „imaju puno prljavog veša koji bi, ako se počne parati džemper, mogao izaći na vidjelo“.

DNS je na prošlogodišnjim opštim izborima osvojio 12 poslaničkih mandata za Narodnu skupštinu RS, i jedan mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te tako postao treća po snazi stranka u RS-u. Dodik je procijenio da trend rasta DNS-a, koji je postao ozbiljan politički igrač, treba osujetiti, bez obzira na dugogodišnju političku suradnju. Pa su se otuda naprasno pojavili „mangupi koji su tokom izborne kampanje radili protov interesa koalicije“, za koje je Dodik otvoreno od Pavića tražio da ih se otarasi iz stranke.

Foto: Pavić u međuvremenu ostao bez četiri poslanika u Narodnoj skupštini RS

Pavić je, istina, ostao uz „mangupe“, ali i bez ljudi koji su godinama zauzimali ključne stranačke pozicije. Tačnije, bez četiri poslanika u Narodnoj skupštini RS koji su predvođeni Nedeljkom Čubrilovićem potom osnovali novu stranku DEMOS. Paviću je stoga ostalo da se, iako po snazi druga stranka u okviru vladajuće koalicije, zadovolji s dva ministarska mjesta u Vladi RS.

Ocjenu Tanje Topić da lider SNSD-a neće previše mariti ostane li bez DNS-a potvrdio je i sam Dodik. I to ponovo istim pristupom optužbi na račun izdaje od strane pojedinaca iz DNS-a kao i godinu ranije.

„DNS ima određene ljude koji prave atmosferu nekih novih mogućnosti, zbog čega su i doživjeli raskol i vjerovatno će ga doživjeti još jednom ukoliko se udalje od pozicije vlasti. Ja im to ne želim, ali moram poručiti da će im se to dogoditi, bez obzira kako oni to shvatili“, rekao je Dodik. Ovaj put to nisu mangupi koji su onomad, prema njegovim tvrdnjama, radili za opoziciju, a ne koaliciju, ali jesu neki drugi članovi DNS-a „koji bi da šuruju s opozicijom i stvaraju novu parlamentarnu većinu na nivou BiH“.

„Lider SDS-a Mirko Šarović već šalje neke poruke. Njima treba taj peti glas. Pokušali su i sa nekim drugim, ali nisu prošli do sada. Odluka da li će Nenad Nešić ili neko drugi prihvatiti da ide sa Šarovićem, njihova je stvar, ali pošto je to dio razgovora na nivou Republike Srpske i zajedničkog nastupa na nivou BiH, ukoliko se to dogodi, neće izlaziti DNS, nego će biti odstranjen iz vlasti“, poručio je Dodik.

ŠTA ĆE DONIJETI SASTANAK

Ono što SNSD može izgubiti izlaskom DNS-a iz vlasti jeste dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini, navodi Topić, te pojašnjava da je to, praveći široku koaliciju nakon lanjskih opštih izbora, i bio cilj te stranke.

Novinar Vladimir Kovačević naglašava da je aspurdno govoriti o tome „kako u DNS prijete izlaskom iz koalicije, navodeći interese Republike i naroda, a ne govoriti o tome kako je DNS dio vlasti već 20 godina“.

„Mislim da su ovdje isključivo u pitanju lični i stranački interesi koji sada u DNS-u nisu u potpunosti zadovoljeni. Nije ovo ni prvi put da DNS prijeti na ovaj način. DNS je svo vrijeme najodaniji partner SNSD-a i veže ih godinama isti interes. Samo bi ih gubitak tog interesa mogao i razdvojiti“, kaže Kovačević za Inforadar.

U kojem će se pravcu kretati odnosi između ovih stranaka bit će jasnije nakon sastanka koji je zakazan za sutra (srijeda, 23. oktobar). U međuvremenu, Vlada je počela sprovoditi dio potpisanog sporazuma o podjeli vlasti na nivou RS-a, pa je tako potpredsjednik DNS-a Marko Ačić imenovan za čelnog čovjeka Sekretarijata za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS.

Procjene analitičara i novinara koji prate unutrašnju politiku za sada idu u dva pravca. Jedan, da će SNSD nastaviti s pokušajima da urušava DNS iznutra, jer je javna tajna da unutar te stranke Milorad Dodik ima svoje ljude.

Foto: Bankar Milan Radović, potpredsjednik DNS-a, je neko koga se Dodik najviše pribojava.

Na drugoj strani grupa oko bankara Milana Radovića i te kako bi izašla iz koalicije sa SNSD-om i potom odlučila da li da se priključi opozicionom bloku u RS-u, a na državnm nivou pokušala s njima da formira novu parlamentarnu većinu. Odluka će, ipak, poznavajući prilike u DNS-u, biti u rukama Marka Pavića. A on se i do sada pokazao kao neko kome je u konačnici vlast važnija od principa.

„Ja sam ovdje odavno batalio racionalnu politiku, jer nema tu principa na osnovu kojih se može nešto procijeniti. Što se Marka Pavića tiče, on je jedan obraz za šamar Dodiku okrenuo prošle godine. A drugi obraz mu je otišao s DEMOS-om. Tako bi se moglo i desiti da šta god u DNS-u odluče bit će na gubitku“, zaključuje Puhalo.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI