Rodno selo “protiv” Ćamila Durakovića: Glasovi Bošnjaka otišli su Miloradu Dodiku

Ovaj i drugi primjeri očit su pokazatelj da su birački odbori najotvoreniji za zloupotrebe izbornog procesa

Poslovična zloupotreba izbora u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je otvorenija i bestidnija, o čemu svjedoči i ocjena Centralne izborne komisije BiH da su birački odbori najslabija karika u cijelom izbornom procesu. Izbornih prevara nije manjkalo ni u Srebrenici, gdje već godinama o konačnim rezultata izbora ne odlučuju građani, nego upravo birački odbori.

Prema riječima Ćamila Durakovića, koji se i ove izbore kandidovao za predsjednika Republike Srpske, nepravilnosti su bile očite ne samo u Srebrenici nego širom Podrinja.

KRIVIČNA PRIJAVA

– U mom selu Luke kod Srebrenice čak 29 Bošnjaka je glasalo za Milorada Dodika, a ne za mene. Ja pouzdano znam da sam dobio te glasove i kada sam se direktno obratio Opštinskoj izbornoj komisiji Srebrenica, rekli su mi da je, zaboga, došlo do previda. Slično se desilo i u mjestu Klisa kod Zvornika. Glasala su 103 Bošnjaka i niko živ od njih nije glasao za mene, ili za nekog drugog bošnjačkog kandidata, nego su svi glasali za Milorada Dodika, kazao nam je Duraković.

Potvrdio je i da ima saznanja da je jedna osoba odgovorna za to zbog čega će podnijeti i krivičnu prijavu.

– Imam svjedoke koji će potvrditi da je jedan član biračkog odbora kazao kako “Ćamil ne zaslužuje ove glasove”, te kako je prepravio i umanjio broj glasova koje sam osvojio. Ovo se mora početi sankcionisati, jer ovo je jedna od najvećih mana procesa, i to stranke znaju. Znaju da CIK vrlo rijetko otvara vreće i provjerava kako su glasovi izbrojani, te iskorištavaju to jednostavnim prepravljanjem prebrojanih glasova, rekao je Duraković.

Nakon brojanja glasova poštom, glasova u odsustvu i iz diplomatsko-konzularnih predstavništava, Duraković očekuje da dobije poziciju potpredsjednika RS-a.

Alija Tabaković, kandidat ujedinjene probosanske koalicije Pokret za državu za Narodnu skupštinu RS-a, smatra da je ogromna nepravda načinjena nedozvoljavanjem slabovidnim i nepismenim osobama da neko za njih glasa.

– Naši ljudi su sjedili kod kuće, jer za njih nisu mogli glasati njihovi sinovi i kćeri, dok su glasači iz Srbije vrlo lako dobijali potvrde u svojim domovima zdravlja da su slijepi i za njih su glasali drugi. Vjerujemo da je na taj način napravljena ogromna nepravda, ali i krađa izbora, dodao je Tabaković.

ELEKTRONSKO GLASANJE

Na području Bosne i Hercegovine je oko 400 hiljada nevažećih glasova, što svakako otvara sumnju u rad biračkih odbora i moguće zloupotrebe izbornog procesa dopisivanjem sadržaja na važeće listiće, što ih čini nevažećim.

– Vidimo da je bilo nekih pokušaja da se spriječe izborne prevare, ali očito nema pomaka dok se ne uvede elektronsko glasanje. Stranke u BiH očito nisu dovoljno demokratski zrele i odgovorne da ne bi zloupotrijebile izbore, kazao je Duraković.

Izvor: Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI