SAMOHVALA MINISTRA ISAKA: FUP nije preuzeo kompletne predmete iz Sky aplikacije od Tužilaštva BiH

Niti će Federalna uprava policije preuzeti kompletno predmet istrage organizovanog kriminala na osnovu podataka iz Sky aplikacije niti će to FUP kompletno raditi, pogotovo ne bez nadzora državnog tužilaštva, kako je to najavio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Piše: Amarildo Gutić (Žurnal)

“Obavili smo razgovore sa državnim tužilaštvom, sa postupajućim državnim tužiocem, dogovorili smo da kompletan predmet što se tiče Federacije preuzme Federalna uprava policije. Federalna uprava policije će kompletno predmet “Sky” raditi… Republika Srpska će raditi dio koji ubuhvata RS, tj policija Republike Srpske… RS i FUP su formirali posebne istražne timove koji će u potpunosti raditi na tim predmetima, ima preveliki broj predmeta…”, nedavno je saopštio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Ta informacija jednostavno – nije tačna. Niti će Federalna uprava policije preuzeti kompletan predmet istrage organizovanog kriminala na osnovu podataka iz Sky aplikacije, niti će to FUP kompletno raditi, pogotovo ne bez nadzora državnog tužilaštva.

„Na nedavno održanom sastanku direktora FUP-a i glavnog tužitelja, dogovoreno je i da se kapaciteti Federalne uprave policije, koji do sada nisu bili uključeni, angažuju za rad u pojedinim predmetima, u kojima postupajući tužitelji procjene da ima potrebe za njihovim angažmanom“, pojasnili su za Žurnal iz Tužilaštva BiH.

Ovo nije prvi put da Isak izlazi iz svojih ovlaštenja. Nekada zaboravi kakvim ovlastima zaista raspolaže, pa zaluta na teren operativnog rada, najavljujući čak i hapšenja. Ne bi bilo loše da ga neko u FUP-u ili FMUP-u povremeno podsjeti na opis ministarskih poslova ili upozori da prostorije ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući i kabinet ministra, nisu mjesto odakle će davati političku podršku pojedincima, kao što je nedavno uradio nakon razgovora sa kandidatom za načelnika sarajevske Općine Stari Grad.

saopštenje FMUP-a

Također, na samom početku mandata Isak je najavio pripremu novog Zakona o agencijama i unutrašnjim službama zaštite, a igrom slučaja formalni vlasnik takve jedne jeste njegova supruga.

„Onaj koji radi krivična djela je kriminalac, nećemo dozvoliti da bilo ko sramoti uniformu, jer nositi uniformu znači biti častan, pošten i kvalitetan čovjek i čovjek koga građani doživljavaju kao osobu koja će ih zaštititi i mi to moramo raditi. Nećemo dozvoliti pojedincima da sramote nas i državu, a kad sramotiš uniformu, sramotiš i državu“, izjavio je na press konferenciji 22.8. ministar Isak, koji je decertificiran iz policije i potom dva puta osuđivan zbog prijetnji i nasilništva (uz naknadno brisanje iz kaznene evidencije).

Žurnal još uvijek čeka da ministar Isak odgovori na davno mu postavljena pitanja  o porijeklu novca koji je navodno pojedincima posuđivao i to „u kešu“, o imenima zeničkih kamatara, pa do identiteta raznih vozača policijskog vozila „Mazda 001“.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI