SAZNAJEMO: VM BiH TREBALO BI DA JAVNOM EMITERU ODOBRI BUDŽETSKU POMOĆ: SP u Rusiji ipak na BHT-u!

Piše: A.ŠIŠIĆ

Ljubitelji nogometa u Bosni i Hercegovini, kako sada stvari stoje, ipak će da uživaju u gledanju utakmica sa Svjetskog provenstva u fudbalu iz Rusiji posredstvom BHRT-a, budući da bi država ovom javnom servisu trebalo da osigura nedostajuća sredstva, saznaje InfoRadar.

Prema informacijama koje su potvrđene našem portalu, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH Vijeću ministara će predložiti izdvajanje milion KM za otkup licence, odnosno, otkup prava prijenosa utakmica sa SP u Rusiji, koliko je od državne vlade zatražila Bosanskohercegovačka radio-televizija (BHRT-a).

U odgovorima na naša pitanja iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH podsjećaju da je „članom 2. Odluke o načinu raspodjele sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za Univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme“, oko 13,2 miliona KM usmjereno za razvoj sektora telekomunikacija u BiH, a od toga, Odlukom o uvrštavanju Projekta digitalizacije u Program višegodišnjih kapitalnih investicija 2012-2014. godine u BiH, oko 8,75 miliona KM za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH.

„Namjena preostalih sredstava, u iznosu od 4.446.250,00 KM još uvijek nije određena (odluku donosi Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva) ali su Odlukom o UMTS-u generalno namijenjena za razvoj sektora telekomunikacija u BiH. Imajući u vidu opredijeljenost Vijeća ministara kad je u pitanju pomoć BHRT-u da otkupi prava prijenosa utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu za područje BiH, Ministarstvo će predložiti Vijeću ministara BiH izmjenu ove Odluke, te omogućiti gledateljima u BiH praćenje Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji“, odgovorili su iz resornog Ministarstva.

Već za nešto više od mjesec (sredinom juna) počet će SP u Rusiji, nažalost, ovoga puta bez reprezentacije BiH, od koje su u grupi bile bolje Belgija i Grčka.

Kao što je poznato, BiH je svoju priliku propustila u nekoliko zadnjih kola, kada je neočekivano poražena od Kipra u gostima, a onda i kući od Belgije.

No, zato ćemo u moći da uživamo u predstavama najboljih reprezentacija svijeta, uključujući i reprezentacije Srbije i Hrvatske, koje u Bosni i Hecegovini imaju armiju navijača.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI