Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima: Naložio izdvajanje 12,5 miliona KM za izbore

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i nametnuo osiguravanje 12,5 miliona KM za finansiranje Općin izbora zakazanih za 2. oktobar.

– Primio sam k znaju odluku koju je donijelo Vijeće ministara a koja se čini kao korak u pravom smjeru. Nakon što sam provjerio zaključio sam da je dobra, ali ne dovoljno dobra. Pošto sam prikupio detaljne informacije, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljno dobra – kazao je Schmidt.

S obzirom na to da za finansiranje zakazanih izbora nije osigurano dovoljno novca, Schmidt je naložio da će CIK dobiti iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za pripremu i organizovanje izbora. Odluka stupa na snagu odmah nakon što bude objavljena na stranici OHR-a.

Schmidt je dodao kako se ovom odlukom ne isključuju dalja izdvajanja koj abi mogla biti neophodna za odsiguravanje izbora.

– Mojim odlukama pravosnažmno se mijenja odluka Vijeća ministara te dodjeljuje puna vrijednost od 12,5 miliona KM – dodao je Schmidt i nastavio:

– Moram reći da nisam sretan jer sam morao donijeti ovu odluku. Računam na opredijeljenost puno ljudi i ovdje i drugdje da se uistinu sprovedu ovi izbori. Moram reći da to nije dobro jer to pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju organizovati nešto što je proceduralna stvar kao finansiranje izbora.

Visoki predstavnik je zatim pojasnio da ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, te da mu je jasno da se na tome mora još puno raditi.

– Isto tako apelujem na sve da izbori nisu donacija stranaka već je temeljno pravo građana da izraze svoj stav – poručuje on.

Visoki predstavnik je nagalsio kako svako ko misli da može igrati političke igre sa demokratijom mora biti odgovoran.

– Međunarodna zajednica će to pomno pratiti i BiH se nalazi na ključnoj prekretnici koja je veoma blizu približavanja Evropskoj uniji. Međutim, ukoliko to želi, ova zemlja bi trebala biti u stanju sama organizovati izbore – zaključio je Schmidt.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI