SIPA uhapsila 11 carinskih službenika zbog primanja dara, pretresaju prostorije UIOBiH

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e sproveli su akciju kodnog naziva “Brend” u okviru koje su uhapsili uposlenike UIO BiH. Akcija se sprovodi u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, a osumnjičeni su da su tokom prošle i ove godine, protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti. Na ovaj način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, službenih prostorija Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i pokretnih stvari koje koristi 11 osumnjičenih osoba, službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, na ukupno 22 lokacije na području Banje Luke, Novog Travnika, Orašja, Bužima, Brčkog, Broda, Odžaka te graničnih prelaza Gradiška, Orašje i Šamac.

Osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI