SJAJNI MLADI BEOGRAĐANI SUTRA U BANJALUCI: Ako jednom čujete “Artan Lili” uvijek im se vraćate!

Opstajemo, nikad nikom ne podilazimo i radimo ono što volimo, onako kako mi želimo. Da smo npr. sad u Njujorku, ne bismo ništa manje radili nego tu gde jesmo i vrlo smo ponosni na to. A samo od toga živimo. I eto, moguće je, ali se morate boriti, kaže Bojan Slačala, lider benda

Nekome ko je posljednjih godina napravio veliki profesionalni otklon od muzike kako bi se bavio onim što mnogo manje voli u životu (političkom hronikom) nije bilo jednostavno uraditi intervju, i to pisanim putem, s liderom benda čije vam stvaralaštvo vraća nadu da ponovo dolaze vremena (i neki novi umjetnici) kada će kvalitet i umjetnička vrijednost pobijediti kič, šund i fušeraj.

Upravo mi takve emocije naviru slušajući Artan Lili, sjajne mlade Beograđane, noise-pop bend čiji je naziv inspiriran jednim albanskim muškim imenom, a ne, kako su neki ranije vjerovali, tabletama za omamljivanje što su ih prije nekih 30-ak godina mladi u vremenu post-hippie i punk pokreta masovno konzumirali.

Danas Artan Lili nas starije, koji znamo šta je dobra muzika, svojim sirovnim kvalitetom, socijalno i politički angažovanim pjesmama, emitovno vraćaju u 80-te godine prošlog stoljeća, kada je i nastajala najbolja muzika na ovim prostorima.

Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj), Ivan Skopulovič (gitara) i Bojan Slačala (bas i vokal), inače lider banda, s kojim smo i razgovarali, sutra, 21. decembra, ponovo će se predstaviti bh. publici, ovoga puta u banjalučkom DKC Incelu.

Bože, kako volim ovaj bend!

 

Razgovarao: Almedin ŠIŠIĆ

Upravo si mi maloprije u neformalnom razgovoru rekao da je gotov vaš novi spot i da si zadovoljan urađenim. Da li je u pitanju i nova pjesma, otkrij nam više detalja?

SLAČALA: Tako je, upravo dok ovo pišem gledam treću ruku montaže spota i već sad je sasvim izvesno da se radi o novoj kulturnoj pobedi na Balkanu. Ja volim da razmišljam na takav način. Radi se o novoj pesmi „Na mišiće“, koja je i ujedno poslednji singl sa drugog albuma. Spot smo snimali u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, u režiji Vlade Kicoša i biće to jedno divno novogodišnje iznenađenje za kraj albuma. Singl-spot izlazi 24. decembra, a moći ćete ga videti na našem YouTube kanalu.

Za one koji vas ne poznaju ili poznaju veoma malo, ko je zapravo Artan Lili?

SLAČALA: Noise-pop grupa iz Beograda. Zagovornici smo stvaranja kvalitetnih kulturnih sadržaja sa porukom i simbol smo zajedništva u regionu. To je ujedno i ono što sam hteo da radim ceo svoj život. Srećan sam što sam dobio šansu da se bavim ovim, za mene najlepšim zanimanjem na svetu.

Kao neko kome je muzika sastavni dio života, i ko bez muzike ne može, Artan Lili osobno za mene predstavlja utočište one Srbije koju sam uz Šarla Akrobatu, EKV, Disciplinu Kičme, Idole, Partibrejkerse, da ne nabrajam dalje, davno upoznao i koju kao takvu volim. Jedno naizgled uobičajeno, ali iznimno bitno pitanje: kako i na koji način, i pod kojim utjecajima, stvarate vašu muziku?

SLAČALA: Pa evo, tačno si nabrojao tu okosnicu uticaja. Baš sam danas sa majkom pričao o tome kako sam kao dete u Prijedoru na crno-belom portabl televizoru gledao Hit meseca i divljao po kući. Tad mi se to sve činilo tako daleko, u nekom velikom glavnom gradu daleko od nas, a evo danas sarađujem sa većinom gore spomenutih autora. Negde sam ispunio svoj dečački san, ali još je mnogo izazova pred nama i svi se u bendu najviše radujemo tome, tako da slobodno mogu da kažem da su novi izazovi najveća inspiracija.

Naprosto su sjajni komentari i reakcije na mnoge vaše pjesme koje možemo vidjeti i čuti na youtubeu. Čak sam mogao pročitati i neke koje su pisali ljudi u srednjim godinama, konstatirajući da im je Artan Lili vratio vjeru u bolji i normalniji život. Koliko vam takve stvari znače?

SLAČALA: Naravno da nam je drago. Naša publika je šarolika i to je ono što je najbolje, od 7 do 77. I imponuje nam to multigeneracijsko razumevanje, što znači da godine ne predstavljaju problem kad postoji pravi razlog za to.

Čini mi se, a ispravite mi ako griješim, da je vaš konkretniji uspon počeo uporedo s prvim gostovanjem u emisiji kod Zorana Kesića?

SLAČALA: Pre bih rekao da je to samo jedan od mnogih segmenata koji su složili ukupnu sliku o grupi. Nikako ne bih ograničio uspeh samo na taj jedan, iako sjajan nastup (u još boljoj emisiji). Svakako pogledajte taj šou na YT, lepo smo se zezali, a Kesić i ekipa su veliki carevi i pravi saborci u ovom ludom vremenu, na još luđem podneblju.

Kakve zapravo poruke želite da prenesete svojom pjesmama, prevashodno tekstovima, koji su i politički i socijalno i ljubavno angažovani? Da li ste svjesni da, u današnjem društvu i vremenu kiča i naglavačke okrenutog sistema vrijednosti, sami sebe limitirate na način da vjerovatno nikada nećete postati mainstream?

SLAČALA: Da li je to cena uspeha ili neuspeha!? Bilo kako bilo, mi smo u samom startu odlučili kako radimo neke stvari – i to je to. Opstajemo, nikad nikom ne podilazimo i radimo ono što volimo, onako kako mi želimo. Da smo npr. sad u Njujorku, ne bismo ništa manje radili nego tu gde jesmo i vrlo smo ponosni na to. A samo od toga živimo. I eto, moguće je, ali se morate boriti, što je staro pravilo u kulturno-umetničkom zanatu na Balkanu.

Evo 21. decembra gostujete u Banjaluci, u DKC Incelu. Koji je po redu ovo vaš koncert u BiH, kako se dalje namjeravate predstaviti široj bosanskohercegovačkoj publici koja uistinu zna šta je dobra muzika, ali koja je i izuzetno zahtjevna?

SLAČALA: Ovo će biti barem šesti nastup Artana u Banja Luci, a treći u Prijedoru, dan pre Banjaluke. Dosta smo svirali i u drugim gradovima, poput Čitluka i Čapljine. Letos smo gostovali na SFF-u u Sarajevu, pa u Mostaru više puta, a nisu nas zaobišli ni festivali od Banjaluke do Tjentišta. Dakle, kad se dosta radi – dosta se i svira, a publika to prepozna i vrati onako kako najviše treba, svojom ljubavlju. Nadam se da će tako biti i 21. decembra u banjalučkom DKC Incelu. Dobrodošli!

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI