SJEDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS: Manji bh. entitet, suprotno Ustavu BiH, formira entitetsku agenciju za lijekove

„Drage kolege, nemojte donositi odluke koje će nas voditi u sukobe pa možda i u krvoproliće“, upozorio je poslanik Igor Crnadak (PDP) poslanike vladajuće većine, no njegove riječi nisu doprle do njih

Glasovima poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS danas je usvojen  Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se osniva Agencija za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS. Ovaj zakon, što je posebno zanimljivo, stupit će na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

Vladajuća većina podržala je i informaciju ministra zdravlja RS Alena Šeranića o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona SARS-CoV-2.

Narodna skupština usvojila je i zaključke vladajuće većine u kojima se navodi da je, na osnovu izvršene analize kiseonika koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno da se u RS koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom.

„Ovim se potvrđuje da su pacijenti u RS liječeni na ispravan način kiseonikom od proglašenja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa korona i apeluje na građane i pacijente da ne podliježu strahu i panici“, ističe se u zaključcima.

Zaključci se odnose na stanje u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u RS.

Zaključuje se da institucije u BiH, prevashodno Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba da u fokus rada stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju problema nastalih u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u RS.

Igor Crnadak poslanik PDP-a zasjedanje Narodne skupštine, referirajući se Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, nazvao je „početkom jedne agresivne i militantne politike koju zagovara Milorad Dodik“.

„Drage kolege, nemojte donositi odluke koje će nas voditi u sukobe pa možda i u krvoproliće“, upozorio je Crnadak poslanike vladajuće većine, no njegove riječi nisu doprle do vladajuće većine.

Jednako tako i poslanici, a prije njih i premijer Radovan Višković, jasno su stavili do znanja da se ne namjeravaju obazirati na upozorenja poslanika o neustavnom djelovanju.

Naime, poslanik kluba Zajedno za BiH Senad Bratić upozorio je da taj zakon neće zaživjeti u praksi, da RS nema zakonsko i ustavno uporište da samostalno ukida bilo koju državnu instituciju i agenciju. Upozorio je i na mogućnost da RS bude sankcionisana zbog protuustavnog djelovanja.

No, to očito nije uznemirilo premijera RS Radovana Viškovića koji je istakao da je spreman na sankcije međunarodne zajednice zbog stvaranja agencije za lijekove na nivou RS, odnosno vraćanja nadležnosti na nivo RS.

„Spreman sam na takvu vrstu sankcija od bilo koga trpiti, i to mi neće predstavljati opterećenje. Ali ne bih mogao sam sa sobom živjeti i nositi taj teret da ljudi sutra nemaju kiseonik i da zbog toga počinju umirati“, rekao je Višković.

Ono što treba posebno istaknuti jeste da je, prezentirajući informaciju o problemima isporuke kiseonika, Šeranić napravio uvod u kojem je „podučio“ poslanike o sadržaju Ustava RS i BiH, te nadležnostima koje imaju.

Za sve one koji se pitaju u kakvoj su vezi navedena informacija kao i obrazloženje razloga po hitnoj proceduri donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, kojim se osniva Agencija za lijekove i medicinska sredstva na nivou RS i podrobno citiranje dijelova Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno dijelova Ustava BiH, odgovori su savršeno jasni.

Kao prvo, vlast RS po svaku cijenu želi zataškati aferu „kiseonik“, i time sa sebe otkloniti svaku odgovornost zbog korištenja industrijskog umjesto medicinskog kiseonika kao potpore liječenja pacijenata.

Drugo, stavljanjem van snage nadležnosti Agencije za lijekove BiH na teritoriju ovog bh. entiteta pušta se „probni balon“ kako bi se ispitalo kakve će reakcije proizvesti pokrenuta inicijativa SNSD-a „o samostalnosti RS u okviru BiH“, koja podrazumijeva odlukama Narodne skupštine izlazak predstavnika RS iz Oružanih snaga BiH, VSTV-a, Uprave za indirektno oporezivanje, državnih sigurnosnih i policijskih agencija…

Poslanica PDP-a Jelena Trivić informaciju Šeranića nazvala je sramnom i poručila mu:

„Vi ste ljekar, položili ste Hipokritiovu zakletvu“. Naglasila je da vlast nastoji pitanje života i zdravlja ljudi, te zakon kojim se osniva agencija za lijekove RS „predstaviti kao pravno–političku temu, što nije suština“.

„Želite prikriti suštinski problem. Ali upozoravam vas ovo je crvena linija. Ovo nije novac, ovo nije nestalih 200 milina maraka iz propalih banaka. Ovo je ugrožavanje vlastitog naroda“.

Gotovo identičan stav iznio je i šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić. Uz isticanje da i bez ulaženja čistoće kiseonika ostaju nepobitne činjenice da se u bolnicama RS-a koristio industrijski kiseonik i da je dobavljan od firme koja nije registrovana za proizvodnju i promet lijekova.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI