Foto: Fenix (SIM)

 

Video: Fenix Magazin

Video-klip na kojem gledate kardinala Vinka Puljića kako osveštava prostorije u prisustvu nekoliko osoba snimljen je u nedjelju 25. septembra ove godine u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu.

Dobro ste pročitali, nadbiskup vrhbosanski nije doveden u crkvu ili negdje među vjernike i svoje stado, već u diplomatsko-konzularno predstavništvo naše zemlje kako bi „blagoslovio prostorije i sam rad ovog DKP-a“ a na insistiranje generalne konzulice Višnje Lončar, osobe sklone skandalima.

Lončar ispred konzulata u društvu fratara i monsinjora Puljića (Foto: Fenix/SIM)

Lončar je u GK Frankfurt imenovana prije tačno godinu, kao kadar Željka Komšića, ali je za svega 12 mjeseca uspjela da sroza ugled i ugrozi samu misiju ovog DKP-a, inače najvećeg i jednog od najznačajnjih bosanskohercegovačkih generalnih konzulata.

Vrlo interesantno je da Lončar na iznimno odgovornoj poziciji djeluje kao osoba izgubljena u vremenu i prostoru pa bez problema, nesvjesno ili namjerno, pomiješa nacionalnu i partijsku pripadnost, ali i ideologije, iako ništa od toga ne bi smjela da potencira kao diplomatski predstavnik naše zemlje. Tako prije nego je nekoliko dana pred izbore pozvala kardinala Puljića da osvešta konzulat, Lončar nikada ranije nije krila partijsku pripadnost „svom predsjedniku Komšiću“, kako ga oslovljava, i Demokratskoj fronti. 

Sam čin pozivanja katoličkog vjerskog poglavara u konzulat na druženje i osveštavanje mogao se u to vrijeme, sedam dana pred izbore, promatrati u svjetlu pravljenja odstupnice u slučaju Komšićevog poraza na izborima (što se nije desilo) i pokušaja približavanja HDZ-u, koji opet nikada nije krio bliskost sa Katoličkom crkvom.

Konzulica od skandala je, međutim, nekoliko mjeseci ranije (u junu ove godine), u video obraćanju našim ljudima da se registriraju direktno pozivala na glasanje za „građansku opciju“, odnosno Komšića i DF, što je protivno svim normama i pravilima diplomatske službe budući da jedan ambasador ili generalni konzul može da poziva na izbore, ali nikako da upućuje za koga da se glasa. 

Inače, njeno obraćanje kao medijske zvijezde spikerski je najavio izvjesni Bato Šišić, našim ljudima i u folkerskim krugovima poznat i kao moderator narodnjačkih derneka na kojima gostuju velike zvijezde poput Kemala Malovčića.

Poslušajte, ili još bolje pogledajte kako se građanima BiH, potencijalnim biračima, u sunčanim naočalama i ležernom izdanju obraća konzulica Višnja Lončar.

Sami klip više liči na trailer za neki od filmova Živka Nikolića ili nove epizode Top liste nadrealista, pa će biti interesantno vidjeti da li će nakon svega bilo kakve mjere protiv skandal-konzulice poduzeti šefica diplomatije Bisera Turković ili njen neposredni šef i član Predsjedništva Željko Komšić jer Lončar bruka državu i krši sva moguća pravila diplomatske službe.

Vrijedi podsjetiti da je Inforadar isti dan po dolasku Puljića u GK Frankfurt da osvešta prostorije (25. septembra u nedjelju) dobio ove i ostale informacije o skandalima Višnje Lončar, no urednička odluka je bila da u finišu kampanje nekoliko dana pred izbore ne idemo s ovim dok ne utvrdimo cijelu pozadinu. Naknadnim istraživanjem u samom sjedištu bh. diplomatije saznali smo još interesantnih detalja o Višnji Lončar pa i to da nekoliko godina traje pravi mali rat između nje i dugogodišnjeg konzula Almira Atovića, koji je zbog Lončar podnio ostavku gotovo dvije godine prije završetka mandata.

Da je riječ o više nego spornom diplomatskom kadru svjedoči i to što se iz same biografije konzulice Lončar ne može prepoznati znanje niti jednog stranog jezika, pogotovo ne njemačkog, već tek nešto radnog iskustva kao trgovca parfemima, pa tim prije čude motivi i razlozi Željka Komšića da na jednu ovakvu poziciju imenuje osobu bez ikakvog backgrounda.

No sama činjenica da Višnja Lončar dolazi iz veoma imućne porodice iz zapadne Hercegovine, iz Širokog Brijega, (koja na krije bliskost sa HDZ-om), daje naslutiti da je možda i to jedan od razloga njenog proboja na diplomatskoj sceni. 

Konzulica Lončar nije odgovorila na pitanja koja smo joj uputili na njene poznate telefonske brojeve.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime