Smjernice Misije OSCE-a u BiH: Sigurno skladištenje i rukovanje oružjem doprinose većoj sigurnosti

Smjernice za upravljanje malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama u BiH (Smjernice), koje je Misija OSCE-a u BiH danas u Konjicu predstavila predstavnicima policijskih agencija, važan su korak prema stvaranju dosljednog i efikasnog pristupa policijskih službenika sigurnom skladištenju i rukovanju oružjem, u skladu sa važećim propisima, saopćeno je iz OSCE-a u BiH.

Kako je istaknuto, primjena Smjernica doprinijet će smanjenju rizika neovlaštenog pristupa oružju unutar policijskih formacija, što će smanjiti mogućnosti zloupotrebe i na viši stepen podići sigurnost policijskih službenika pri obavljanju dužnosti.

Nakon predstavljanja Smjernica, uslijedila je napredna obuka u trajanju od četiri dana pod naslovom “Obuka edukatora o kontroli i upravljanju malim oružjem i lakim naoružanjem u policijskim organizacijama u BiH“, namijenjena predstavnicima svih policijskih agencija u BiH.

“Današnja obuka i Smjernice koje smo predstavili, važan su korak naprijed u dodatnom osposobljavanju policije za sigurno upravljanje vatrenim oružjem i neovisno provođenje obuke u ovoj oblasti“, kazao je Thomas Busch, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH.

Pomoćnik ministra za opću i graničnu sigurnost Ministarstva sigurnosti BiH Ermin Pešto naglasio je kako “smo svjedoci velikih tragedija prouzrokovanih upotrebom ilegalnog ali i oružja koje je u legalnom posjedu građana”.

“Tragični slučaj iz Tuzle pokazuje da i oružje koje je u posjedu policijskih službenika mimo radnog vremena može biti korišteno za izvršenje brutalnog ubistva, odnosno femicida. Sve nas to upozorava da moramo kontinuirano raditi na poboljšanju kontrola i procedura kako bismo smanjili mogućnost bilo kakve zloupotrebe oružja za izvršenje teških krivičnih djela”, naglasio je Pešto.

Ova inicijativa dio je šireg projekta koji provodi Misija OSCE-a u BiH, u cilju pružanja pomoći nadležnim organima u otklanjanju problema vezanih za opštu i fizičku sigurnost uzrokovanih nezakonitim posjedovanjem, zloupotrebom i nezakonitom trgovinom malog oružja i lakog naoružanja i pripadajuće municije.

Finansijsku podršku realizaciji projekta pružile su Austrija, Češka Republika, Evropska unija, Njemačka, Francuska, Lihtenštajn, Norveška, Slovačka, Turska i Sjedinjene Američke Države, stoji u saopćenju.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI