SNSD i HDZ dogovorili koaliciju i pozvali Bošnjake da zajedno grade bolju BiH

Delegacije SNSD-a i HDZ-a danas su razgovarale o formiranju parlamentarne većine na državnom nivou. Javnosti su se nakon sastanka u Istočnom Sarajevu obratili predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodik je rekao da je riječ o redovnom sastanku na nivou rukovodstva dviju stranaka. Danas je konstatovano da je saradnja HDZ-a i SNSD-a bila veoma dobra te da su ove dvije stranke razgovarale i o budućoj saradnji.

“Dogovorili smo da zajedno nastupamo na konstituisanju svih nivoa vlasti od kantona, FBiH, RS-a pa do državnog nivoa”, kazao je Dodik.

Kako kaže, dogovoreno je da sprovode politiku koja će BiH što prije omogućiti dobijanje kandidatskog statusa, ali i jačanje suvereniteta BiH kroz ukidanje funkcije visokog predstavnika.

“Koordinirat ćemo našu politiku u tom smislu. Želimo da naša saradnja bude za napredak na svim nivoima pa i na nivou BiH”, rekao je Dodik dodajući kako se moraju poštivati ustavne nadležnosti.

On je istakao da je HDZ informisao da će za sedam dana pristupiti formiranju organa na nivou entiteta RS.

“Vjerujemo da Vlada RS može biti formirana već do kraja ovog mjeseca ili prvih dana idućeg mjeseca. Na nivou RS-a ukazuje se potreba za dobrom saradnjom SNSD-a i HDZ-a. Naša saradnja odvijat će se na nivou i Vijeća naroda i naravno na nivou Vlade RS (HDZ će dobiti jednog člana Vlade RS, a svoj kapacitet u Vladi FBiH će prepustiti SNSD-u)”, kazao je Dodik.

Graditi bolju i uspješniju BiH

Dodao je da je saradnja ovih političkih stranaka maksimalna i da je HDZ reprezentativan politički predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda.

“Razgovarali smo i o konstitutivnosti Srba u FBiH. Obaviješten sam da su na nekim nivoima utvrđene komisije koje se bave tim pitanjem”, rekao je Dodik.

Što se tiče FBiH, SNSD je zainteresovan za adekvatno predstavljanje srpskog naroda. Dodik je poručio da SNSD neće dopustiti da se konstituiše Dom naroda Parlamenta FBiH bez 17 delegata iz reda srpskog naroda.

“Podržat ćemo svako rješenje koje omogućava takvu vrstu popune. Zalažemo se da Srbi imaju pravo u FBiH na najviši nivo političkog zastupanja. Ako se SNSD suoči s bilo kakvom politikom koja ne popunjava Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, SNSD će adekvatno reagovati na svim nivoima. Ovo nije nikakva prijetnja, već ustavna obaveza”, kazao je Dodik.

Posebno je podvukao da se HDZ i SNSD nisu dogovarali ništa “protiv nekog trećeg” dodajući da oni pozivaju i treće partnere da sjednu za stol i pregovoraju.

“Tražimo dogovor i reprezentativnost kod Bošnjaka. To Srbi i Hrvati danas imaju. Mi nećemo utjecati na to ko će biti ti predstavnici, a pozivamo ih da se što prije pojave. Pa da zajedno svi krenemo u ono za šta se oni zalažu, a to je uspješnija i bolja BiH”, rekao je Dodik.

Konstitutivnost Srba tehničko pitanje

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je želja HDZ-a da se saradnja sa SNSD-om i dalje nastavi. On je kazao da postoji saglasnost na putu BiH ka Evropskoj uniji.

“Naš stav je da ključno pitanje u agendi treba biti pitanje Izbornog zakona BiH”, rekao je Čović.

Kako kaže, HDZ je ostvario izvrsne izborne rezultate uprkos tome što ova stranka nije uspjela dobiti člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Ići ćemo zajedno u izgradnju politike. S druge strane pokušat ćemo riješiti pitanja poput konstitutivnosti naroda u kantonima. Taj je posao više tehničke nego pravne prirode”, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ-a dodao je da će HDZ tražiti partnere s kojima će riješiti ključna pitanja te da stranka na čijem čelu se nalazi ima jasna stajališta.

“Mislim da ćemo iskoristiti sve instrumente koje imamo da riješimo ključna pitanja i da konstitutivnost bude bazirana na Dejtonskom mirovnom sporazumu”, rekao je Čović.

Delegaciju SNSD-a danas je predvodio novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a pored njega sastanku su prisustvovali i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Na drugoj strani, osim Čovića, u delegaciji HDZ-a BiH bili su, između ostalih, i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i potpredsjednici ove stranke Vjekoslav Bevanda i Marinko Čavara.

Izvor: Klix

 

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI