Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka ostvario je večeras u Dohi u Kataru historijski uspjeh, osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Atletici, čime je postigao najbolji rezlutat za BiH svih vremena!

Novi svjetski prvak je Donovan Brazier iz Amerike, dok je bronzanu medalju osvojio Ferguson Rotich iz Kenije.

Ostalih pet finalista bili su: Amerikanac Bryce Hoppel, Adrian Ben iz Španije, Wesley Vasquez iz Portorika, Marco Arop iz Kanade te treći Amerikanac Clayton Murphy.

Inače, prema općim ocjenama stručnjaka, ovo je bila prva sezona nakon Tukine najbolje (prije četiri godine) u kojoj ponovo izgleda sjajno, jer se prevashodno uspio sačuvati od sitnih povreda koje su ga unazad četiri godine kočile u trenažnom procesu, a time i onemogućavale bolje rezultate našeg najboljeg atletičara.

Uoči samog polaska u Dohu (Katar) Tuka i njegove trener su izjavili da im je prevashodni cilj finale, no sjajni Tuka ga je višestruko premašio!

“Cilj nam je biti među osam najboljih na svijetu. Finale je priča za sebe, trener i ja moramo ozbiljno pričati o strategiji”, izjavio je Tuka uoči Svjetskog prvenstva.

Podsjećamo, naš najbolji atletičar donio je prvu medalju Bosni i Hercegovini u atletici uopće, osvojivši treće mjesto na Svjetskog prvenstvu u Kini prije četiri godine.

Pogledajte Tukinih vicešampionskih 800 metara i vjerovatno najveći uspjeh za bh. sport svih vremena.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime