“Kreativni most” naziv je novog projekta zeničkih udruženja “Naš most” i “Naša djeca” i ukrajinske organizacije Insha Osvita. Cilj mu je jačanje međugeneracijske saradnje između mladih i starih osoba, te međunarodne saradnje između BiH i Ukrajine kroz umjetnost.

Mladi umjetnici Alen Ahmić i Amina Šarić, članovi udruženja “Naša djeca” i “Naš most”, tokom oktobra će u Zenici razviti program “škole slikanja za seniore” uz mentorsku podršku umjetnica Našeg mosta. Program će testirati kroz praktične radionice s grupom zeničkih seniora, a isti kreativni model će u prvoj polovini novembra primijeniti u radu s grupom starijih osoba u Ivano-Frankivsku, u Ukrajini.

Rezultat radionica u Zenici i Ivano-Frankivsku biće izložbe naslikanih radova polaznika i polaznica “seniorskih škola slikanja” u oba grada.

Osim toga, u subotu, 5. oktobra, udruženje Naš most Zenica organizuje četvrti po redu ovogodišnji sajam rukotvorina i umjetnina pod nazivom “Može Bazar”. Na Bazaru će se predstaviti umjetnici/ce i kreativci/ce iz Zenice i drugih gradova s područja srednje Bosne, među kojima i Aida Drino, Sandro Trifković i Fikreta Džudžo. Bazar će biti održan u glavnoj zeničkoj ulici, Maršala Tita na  broju 22 između 9 i 17 sati.

Udruženje Naš most Zenica kroz umjetnost i kulturu potpomaže društveno uključivanje starijih osoba, te drugih ranjivih grupa, poput žena, djece i osoba s invaliditetom. Okuplja uglavnom osobe treće životne dobi, uglavnom samouke slikare/ce i kreativce/ke iz Zenice i okoline koji zajedno slikaju, izlažu svoje radove i druže se u galeriji udruženja u glavnoj zeničkoj ulici, Titovoj 22.

Facebook stranica udruženja: https://www.facebook.com/nasmostzenica

Link na Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/943962632612399/

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime