Spašeni migranti na području planine Plješevica: Vidno pothlađeno šestero djece

Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine

Zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe spriječeno je stradavanje šestero djece, pet žena i četiri muškarca koji su se po teškim zimskim uslovima ilegalno prešli granicu Republike Hrvatske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije su jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uslovima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.

S obzirom na nepristupačnost samog terena i visoki snijeg, a kako bi mjestu mogla pristupiti vozila hitne medicinske pomoći u akciju zbrinjavanja i što hitnijeg pružanja liječničke pomoći osobama uključeni su, pored policijskih službenika, vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg.

“Na mjestu događaja vidno je bilo pothlađeno šestero djece, pet žena i četiri muškarca za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske iz Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske (MUP).

Kako bi im što prije bila pružena liječnička pomoć, policijski su službenici djecu starosti od jedne do deset godina i žene, na rukama iznijeli do službenih vozila po dubini snijega višoj od 50 centimetara.

Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić.

“Nakon pregleda, dvije žene zadržane su na liječenju, dok se ostale osobe nalaze u prostorijama policije gdje je u toku utvrđivanje njihovog identiteta, te daljnje postupanje”, navedeno je iz MUP-a Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još je u decembru upozorilo na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebno ranjive grupe, koje pokušaju na ilegalan način preći na područje Republike Hrvatske.

Iz MUP-a su pozvali nevladine organizacije i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, a kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata.

Jedno takvo stradavanje spriječeno je jučer zahvaljujući naporima policije, hitne medicinske pomoći, vatrogasaca i zimske službe.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI