ŠTA SE DEŠAVA U SJEDIŠTU MVP: Njegova ekselencija Abdulah Skaka samo na papiru

Posao je za Skaku, kako smo pisali, “završio” stranački šef Bakir Izetbegović, nakon što je proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Sarajeva koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju, „Asim sredio“. Pozicija ambasadora je protumačena kao nagrada za očajne rezultate koje je Skaka postigao na prošlim izborima, no sada je sve upitno

Istraživački tim Inforadara

Iako je imenovan na sjednici Predsjedništva BiH još 23. decembra prošle godine, Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, nije postao ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru. Kako je Inforadar saznao iz nekoliko različitih izvora, dva su moguća razloga za Skakino neustoljičenje u ekselenciju.

Prvi je taj da je njegove agremane ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, s kojom je u međuvremenu zahladio odnose (odnosno ona s njim), do zadnjeg roka čuvala u ladici i konačno, svjesno praveći grešku, u Katar ih poslala na bosanskom i engleskom jeziku.

Kao bivša ambasadorica u toj zemlji Turković međutim vrlo dobro zna da katarsko Ministarstvo vanjskih poslova prihvata samo arapsku i englesku verziju. Naravno, zbog neispunjavanja općih službenih zahtjeva zemlje domaćina agremani nisu prihvaćeni i kao takvi su vraćeni u BiH.

Foto: Odluka o imenovanju Skake

Diplomatski običaju nalažu da se ne smije službeno interesovati zašto je neko odbijen.

Inače, procedura imenovanja je sljedeća: nakon što o tome odluči Predsjedništvo BiH, odluku o imenovanju ambasadora šalje u MVP BiH i u nadležni Odsjek te se zahtjev šalje nadležnoj ambasadi BiH da se nota pošalje prema državi prijema sa zahtjevom za agreman novoimenovanog ambasadora.

Šutnja zemlje prijema znači nedavanje, i praksa je da se nikad ne šalje obrazloženje zašto neki ambasador nije dobio agreman.

Podsjećamo da je Skaka za novog ambasadora naše zemlje u Kataru izabran iz nekoliko pokušajazbog opstrukcija sjednica Predsjedništva BiH člana Milorada Dodika. On je kao novi bh. ambasador u Kataru trebalo da postane „u naredna tri mjeseca“ nakon imenovanja i prolaska obuke. S obzirom na vraćanje agremana na doradu, praksa je produženje roka za dodatna tri mjeseca, ali i ne mora da bude.

O Skaki kao novom ambasadoru Indoradar je 27. jula prošle godine objavio vijest koju su prenijeli gotovo svi domaći i mnogi regionalni mediji. U isto vrijeme, kako je u javnosti procurilo Skakino ime kao budućeg ambasadora, šefica diplomatije Turković na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA, poslovima vezanih za namjensku industriju, u tajnosti je otputovala u Katar. Razlog je bio posao prodaje oružja Kataru u poluprivatnom aranžmanu daleko od očiju javnosti.

Foto: Turković sa šeikom u Kataru

Na ambasadorsku dužnost Skaka je trebalo da stupi 1. oktobra, ali je sve prolongirano zbog duboke političke krize u zemlji. Konačno 23. decembra prošle godine je imenovan. Budući da Dodik nije glasao za Skaku, ali da u roku od 72 sata nije potegao vitalni nacionalni interes, Skaka je tada prema Članu 42 Pravilnika o radu Predsjedništva BiH automatski postao novi bh. ambasador.

Sa njim u paketu, odnosno nešto ranije, kao nova ambasadorica u Parizu imenovana je i SNSD-ovka Bojana Kondić Panić, inače dotadašnja savjetnica načelnika Dodikovih rodnih Laktaša, što je Izetbegovićev ustupak prema lideru SNSD-a. Kondić se, za razliku od Skake, ekspresno ustoličila u Parizu.

Novu poziciju za nekadašnjeg gradonačenika Sarajeva, kako smo pisali, Skaki je “završio” stranački šef Bakir Izetbegović, nakon što je proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Grada Sarajeva koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju, „Asim sredio“.

Pozicija ambasadora je protumačena kao nagrada za očajne rezultate koje je Skaka postigao na prošlim izborima.

U međuvremenu, i to prije nekoliko dana, objavljeno je da je Asim Sarajlić na crnoj listi SAD-a, što otvara sumnje da i Skaka kao dio koruptivnog procesa namještanja postaje upitan kao budući diplomata.

Međutim, upućeniji tvrde i kako je moguće da je u sve umiješana i ministrica Turković budući da, navodno, sada ovo poziciju želi ostaviti „u familiji“ pa ju je namijenila ili za svoju kćerku, ili, prema nekim izvorima, za unuku koja je u međuvremenu završila studij i govori nekoliko jezika.

Inače, kao što smo u nekoliko navrata pisali, Turković je unazad godinama činila sve kako bi misiju u Kataru, u kojem ima duboke poslovne veze, kadrovski ojačala, odnosno instalirala sebi najodanije ljude, pa je tako zaposlila i sina Alija, kao zaposlenika OSA-e, kao i više odanih, uključujući Ivanu Pejović. Razlog je taj što šefica diplomatije ima poseban interes u ovoj bogatoj arapskoj zemlji.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI