Foto: Fuad Fočo/PIXSELL

Istraživački tim Inforadara

Iako je imenovan na sjednici Predsjedništva BiH još 23. decembra prošle godine, Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva, nije postao ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru. Kako je Inforadar saznao iz nekoliko različitih izvora, dva su moguća razloga za Skakino neustoljičenje u ekselenciju.

Prvi je taj da je njegove agremane ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, s kojom je u međuvremenu zahladio odnose (odnosno ona s njim), do zadnjeg roka čuvala u ladici i konačno, svjesno praveći grešku, u Katar ih poslala na bosanskom i engleskom jeziku.

Kao bivša ambasadorica u toj zemlji Turković međutim vrlo dobro zna da katarsko Ministarstvo vanjskih poslova prihvata samo arapsku i englesku verziju. Naravno, zbog neispunjavanja općih službenih zahtjeva zemlje domaćina agremani nisu prihvaćeni i kao takvi su vraćeni u BiH.

Foto: Odluka o imenovanju Skake

Diplomatski običaju nalažu da se ne smije službeno interesovati zašto je neko odbijen.

Inače, procedura imenovanja je sljedeća: nakon što o tome odluči Predsjedništvo BiH, odluku o imenovanju ambasadora šalje u MVP BiH i u nadležni Odsjek te se zahtjev šalje nadležnoj ambasadi BiH da se nota pošalje prema državi prijema sa zahtjevom za agreman novoimenovanog ambasadora.

Šutnja zemlje prijema znači nedavanje, i praksa je da se nikad ne šalje obrazloženje zašto neki ambasador nije dobio agreman.

Podsjećamo da je Skaka za novog ambasadora naše zemlje u Kataru izabran iz nekoliko pokušajazbog opstrukcija sjednica Predsjedništva BiH člana Milorada Dodika. On je kao novi bh. ambasador u Kataru trebalo da postane „u naredna tri mjeseca“ nakon imenovanja i prolaska obuke. S obzirom na vraćanje agremana na doradu, praksa je produženje roka za dodatna tri mjeseca, ali i ne mora da bude.

O Skaki kao novom ambasadoru Indoradar je 27. jula prošle godine objavio vijest koju su prenijeli gotovo svi domaći i mnogi regionalni mediji. U isto vrijeme, kako je u javnosti procurilo Skakino ime kao budućeg ambasadora, šefica diplomatije Turković na uštrb vlastitog i interesa uskog kruga privilegiranih zvaničnika SDA, poslovima vezanih za namjensku industriju, u tajnosti je otputovala u Katar. Razlog je bio posao prodaje oružja Kataru u poluprivatnom aranžmanu daleko od očiju javnosti.

Foto: Turković sa šeikom u Kataru

Na ambasadorsku dužnost Skaka je trebalo da stupi 1. oktobra, ali je sve prolongirano zbog duboke političke krize u zemlji. Konačno 23. decembra prošle godine je imenovan. Budući da Dodik nije glasao za Skaku, ali da u roku od 72 sata nije potegao vitalni nacionalni interes, Skaka je tada prema Članu 42 Pravilnika o radu Predsjedništva BiH automatski postao novi bh. ambasador.

Sa njim u paketu, odnosno nešto ranije, kao nova ambasadorica u Parizu imenovana je i SNSD-ovka Bojana Kondić Panić, inače dotadašnja savjetnica načelnika Dodikovih rodnih Laktaša, što je Izetbegovićev ustupak prema lideru SNSD-a. Kondić se, za razliku od Skake, ekspresno ustoličila u Parizu.

Novu poziciju za nekadašnjeg gradonačenika Sarajeva, kako smo pisali, Skaki je “završio” stranački šef Bakir Izetbegović, nakon što je proveo mandat u fotelji prvog čovjeka Grada Sarajeva koju mu je, prema vlastitom audio svjedočenju, „Asim sredio“.

Pozicija ambasadora je protumačena kao nagrada za očajne rezultate koje je Skaka postigao na prošlim izborima.

U međuvremenu, i to prije nekoliko dana, objavljeno je da je Asim Sarajlić na crnoj listi SAD-a, što otvara sumnje da i Skaka kao dio koruptivnog procesa namještanja postaje upitan kao budući diplomata.

Međutim, upućeniji tvrde i kako je moguće da je u sve umiješana i ministrica Turković budući da, navodno, sada ovo poziciju želi ostaviti „u familiji“ pa ju je namijenila ili za svoju kćerku, ili, prema nekim izvorima, za unuku koja je u međuvremenu završila studij i govori nekoliko jezika.

Inače, kao što smo u nekoliko navrata pisali, Turković je unazad godinama činila sve kako bi misiju u Kataru, u kojem ima duboke poslovne veze, kadrovski ojačala, odnosno instalirala sebi najodanije ljude, pa je tako zaposlila i sina Alija, kao zaposlenika OSA-e, kao i više odanih, uključujući Ivanu Pejović. Razlog je taj što šefica diplomatije ima poseban interes u ovoj bogatoj arapskoj zemlji.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime