Obrazovanje

Šta se desilo nakon afere Diploma: Umjesto hapšenja odgovornih, tužioci provjeravaju novinarske izvore

Piše: zurnal.info

Umjesto otvaranja istrage protiv prodavača diploma, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine trenutno, kako saznajemo, provjerava izvore naših novinara.

Diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka Žurnala stekla je za dvije sedmice. Posrednik tražio 2500 maraka za hitnu diplomu. U dokumentima navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma formalno izdata prije nego smo i predali dokumentaciju.

Bez prisustva ijednom času, za svega sedamnaest dana, u prazničnom periodu, novinarka Žurnala završila je srednju medicinsku školu. Vrlodobrim uspjehom.

Reakcije nadležnih institucija

Nakon otkrivanja afere “Diploma”  MUP USK  izuzeo je dokumentaciju  iz privatne  ustanove Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” iz Sanskog Mosta koja je izdala diplomu novinarki Žurnala . Ministarstvo obrazovanja USK  započelo kontrolu rada ovog Centra.

Reagovali su i iz Centra za obrazovanje odraslih “Multilingua”. U zahtjevu upućenom Uredu Vlade  USK  tražili su da  se u Službenom glasniku USK proglasi nevažećim  dokumenta  koja je izdala  “Multilingua” na ime Azra Omerović.

Molimo Vas da u narednom izdanju Službenog glasnika USK objavite i ovaj oglas:
PU Centar  za obrazovanje odraslih “Multilingua” Sanski Most, zbog proceduralnih grešaka proglašava nevažećim slijedeće školske dokumente, izdane  na ime Omerović Azra, za zanimanje medicinska sestra-tehničar i to: svjedočanstvo 1. razreda, dj.broj 02/PU MED-13-04/17 izdano 21.04.2017., svjedočanstvo 2.razreda, dj.broj 02/PU MED -08-08/17 izdano 29.8.2017., svjedočanstvo 3. razreda, dj.broj 02/PU MED 09-08/18 izdano 27.3.2018., svjedočanstvo 4. razreda, dj.broj/PU MED -01-11/18 izdano  2.11. 2018. i diploma ,dj.broj/ PU MED-D – 01-11/17 izdana  20.11. 2018.godine
”, navedeno je u dopisu.

Ured Vlade  USK  odbio je objaviti oglas i proslijedio ga Ministarstvu obrazovanja USK. Ministar obrazovanja Unsko-sanskog kantona Damir Omerdić u izjavi za medije rekao je da je ministarstvo oformilo komisiju koja će se baviti aferom “Diploma” u tom kantonu, te da je MUP USK već izuzeo svu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj. Iz Ministarstva su najavili i mogućnost zatvaranja ove škole.

U međuvremenu, Hrvatska komora medicinskih sestara reagirala je povodom istraživanja Žurnala o kupovini diploma za zanimanje medicinske sestre u  Bosni i Hercegovini.

Hrvatska komora medicinskih sestara ne usvaja zahtjeve za izdavanjem Odobrenja za samostalan rad, podnositelja zahtjeva koji su završili tzv. programe prekvalifikacije, odnosno programe obrazovanja odraslih u drugim državama. Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) čvrstog je stava da traženu razinu obrazovanja za sestrinsku profesiju nije moguće steći na opisani način”, navodi se u saopćenju HKMS-a.

Iz Komore su upozorili da hrvatski obrazovni program ne poznaje program prekvalifikacije u struci sestrinstva, a takvi programi iz drugih država u suprotnosti su sa Zakonom o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Uspoređujući program prekvalifikacija utvrdili smo bitne razlike u stručnim kvalifikacijama kao i značajan nedostatak sati teorijske i kliničke nastave” upozorila je Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Tužilaštvo BiH pokreće istragu protiv novinara Žurnala?

Nakon pet dana “vijećanja” oglasilo se i  Tužilaštvo BiH. U Saopštenju za javnost povodom  afere “Diploma” zaključili su da im je SIPA prijavila pogrešnog Senada Pehlivanovića. Ostalih desetak imena je „uredno“, ali „nema osnovane sumnje“ da se otvara istraga.

Podsjetimo da je državno tužilaštvo procijenilo da nema „osnovane sumnje“ da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome. SIPA predlagala primjenu posebnih istražnih radnji i protiv Senada Pehlivanovića, ali Tužilaštvo BiH odbilo. Gordana Tadić bila je upoznata o svemu.

Izvor: (zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI